Valašské Klobouky uklízejí po bleskové povodni. Místní se bojí dalších dešťů

Ulice a některé zahrady ve Valašských Kloboukách vypadaly v pondělí jako rozvodněná řeka. Voda zaplavila jak sklepy, tak rodinné domy. Škody jen na obecním majetku se šplhají do milionů. Přívalové deště poškodily také jednu z cest, která už je od pondělí uzavřená, mohla by se totiž propadnout. Místní jsou zoufalí. "Voda nám valila tady přes zídku, bylo to už po několikáté, prostě vždycky když prší tak nám to valí tady z toho kopce," popsali situaci.

Vždy, když se zatáhne, dívají se místní se strachem k nebi. Rychlé povodně nejsou v této valašské obci ničím výjimečným. "Já jsem si vytáhl data z Českého Hydrometeorologického ústavu od roku 1962, kde jsou ty přívalové deště přímo na Valašské Klobouky jednotlivě rozepsány a za posledních 25 let je tady 13 událostí s přívalovým deštěm," řekl starosta Vlašských Klobouk Josef Bělaška (Klobučané společně).

[chooze:article;value:558785]

​Na vině je louka ležící přímo nad městem. Nejsou na ní žádné remízky ani stromy, které by vodu zastavily nebo vsákly. "Budeme spolupracovat s odborníky, a ti nám musí nějakým způsobem navrhnout systém retenčních nádrží plus nějakých krajinných úprav," nechal se slyšet starosta.

Půda na loukách přímo nad městem je nasáklá vodou a místní mají obavu z dalších dešťů. A předpověď nevěstí nic dobrého. Výstraha před silným deštěm platí pro velkou část Moravy, a to až do nedělního rána.

Lidé ve městě se proto bojí. "Mám strach, že to přijde znovu, uvedl jeden z místních. "Ještě nemám uklizení a že bych měl znova to zase sklízet někde," připojil další.

V pohotovosti budou dobrovolní hasiči i policisté. Lidé si pro jistotu jezdí do technických služeb plnit pytle s pískem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.