Válek chce, aby si lidé léčbu platili sami. Pojišťovny by po nich mohly chtít miliony

S novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění by mohly přijít velké změny. Viníci dopravní nehody, kteří se zraní, by si mohli platit léčebné výdaje ze svého. "Pojišťovny po nich budou vymáhat náklady na léčbu v případě, že soud pravomocně rozhodne, že bylo spácháno protiprávní jednání," informují páteční Lidové noviny.

"Jde v podstatě o narovnání současného nevyhovujícího stavu, kdy za zranění druhého člověka pojišťovna peníze vymáhat může, ale za to vlastní ne," říká pro TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:546780]

​ "Typicky jde o lidi, kteří řídili v opilosti a způsobili dopravní nehodu. Nebo havarovali poté, co nezastavili na stopce. Při nehodě se ale zranili a strávili kvůli tomu dva měsíce na jednotce intenzivní péče," upřesňuje mluvčí.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění je nyní po meziresortním připomínkovém řízení. O připravovaných změnách nemá žádné prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. "Nejsem si vědom toho, že by v nějakém legislativním návrhu, který by ČLK dostala k připomínkování, něco takového bylo, náklady na léčbu ale mohou dosahovat výše i několika milionů korun," uvádí Kubek.

"Na ministerstvu zdravotnictví je v legislativě strašný chaos, bývá tam i několik různých návrhů, které běží paralelně a třeba jsou i v protikladu," kritizuje úřad šéf ČLK. Ministerstvo dostalo prostor se k této kritice vyjádřit, této možnosti ale nevyužilo.

Základní listina práv a svobod

V rozporu se Základní listinou práv a svobod může být chystaná novela podle advokátky Dagmar Raupachové. "Pokud by byl schválený zákon s touto listinou v rozporu podle Ústavního soudu, tak by ten zákon ani ve finále vůbec platit nemusel," vysvětluje advokátka.

"U zdraví je také velmi komplikované najít příčinu onemocnění nebo zranění. Život může přinést tak složité situace co se týče dokazování, takže si to úplně neumím představit, jak by to fungovalo v praxi," upozorňuje Raupachová.

Kolik by zdravotní pojišťovny mohly ušetřit, pokud si léčebné výlohy část zraněných platila sama, ministerstvo nezodpovědělo. "Na základě uplatněných připomínek bude materiál pravděpodobně dále upravován, proto se k vašim dotazům nebudeme detailněji vyjadřovat," dodal mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Podívejte se na reportáž s vyjádřením stínového ministra zdravotnictví Kamala Farhana z hnutí ANO:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.