Válek chce omezit prodej dalších nebezpečných látek. Mezi nimi i léky pro děti

Výrobky s obsahem kanabinoidů se dají zatím volně koupit třeba v automatech, ve večerkách nebo na internetu, jejich kvalita není navíc nijak kontrolovaná. "Dočasně dáme na seznam návykových látek, zakázaných látek, HHC a obdobné produkty, tak abychom zabránili dalšímu riziku," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj mají na seznamu být i další dvě látky.

Kratom

Další volně dostupnou látkou je kratom, minulý rok se stejně jako HHC vyhnul zařazení na seznam návykových látek. Omezení prodeje zeleného prášku z tropické rostliny má teď zajistit novela zákona umožňující regulaci látek ovlivňujících psychiku, kam patří i HHC. "Příští středu bude tento zákon posunut ve zdravotním výboru, tak aby mohlo co nejrychleji proběhnout druhé čtení," řekl ve středu po jednání kabinetu Válek.

​"On buďto stáhne ty látky z trhu a zkoumají se a pak je případně dají na ten seznam, kde bude zákaz prodeje pod 18 let, bude tam zákaz reklamy, bude tam zákaz běžného prodeje v potravinách. To znamená, že je to přísnější než u tabáku," reagoval národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil (ODS).

[chooze:article;value:540868]

Energetické nápoje

Na jejich regulaci se zákonodárci také chystají. "V tuhle chvíli píšeme zákon, na který budou navazovat případné vyhlášky. Regulace se určitě bude týkat věku, ať už 18, nebo 15 let. Bavíme se o regulaci reklamy," uvedla poslankyně za TOP 09 Martina Ochodnická.

Nikotinové sáčky

U těch se nedávno podařilo regulaci prosadit, jenže prodejci prý pravidla prodeje nedodržují. "Regulace rozhodně nestačí, je tam celá řada dalších kroků, které musí být nastaveny. Teď třeba u kontrol se zjistilo, že 70 procent on-line prodejců vůbec nekontroluje věk, co se týče nikotinových sáčků," uvedla Ochodnická.

Léky

Podle adiktologů čím dál více dětí zneužívá i léky na předpis. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky lékaři předepisují léky proti úzkosti i dětským pacientům, navzdory tomu, že přípravek není určen pro mladší 18 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.