Válek lékařům nenabídl nic nového a neuspěl. Krize ve zdravotnictví hrozí dál

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se v pondělí odpoledne opět sešel se zástupci lékařů kvůli jejich stížnostem na špatné nastavení současného systému poskytování zdravotní péče. Ani tentokrát ale kvůli úplné shodě nedošlo. Problémem byly opět platy. "Panuje shoda na tom, že je třeba zdravotníkům zvednout příjmy. Neshodli jsme se ale jak," prohlásil Válek na tiskové konferenci po jednání.

Ministerstvo lékařům předložilo prakticky stejný návrh jako před týdnem, tedy zvýšení platové třídy a garance základních platů. Lékaři jej ale už tehdy odmítli s tím, že by se takové navýšení netýkalo všech stejně. A tato výtka trvá. Podle zástupců České lékařské komory jsou rozdíly mezi nemocnicemi v tisících.

[chooze:article;value:528703]

"Velmi mě mrzí, že navzdory naší žádosti z minulého týdne novela zákoníku práce neobsahuje doplnění paragrafu 109, který by umožnil sjednocení odměňování ve všech nemocnicích, přestože všechny jsou financovány obdobným způsobem z veřejného zdravotního pojištění," prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

Narážel tím na novelu zákoníku práce, jejíž postoupení do legislativního procesu oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí už v pondělí před polednem. Podle ní bude možné, aby v případě naléhavé provozní potřeby lékaři pracovali 12hodinové směny a na ně navazující přesčas, případně přesčas až v délce 24 hodin bez vazby na konkrétní směnu. Zároveň by stát měl garantovat odpovídající odpočinek a také maximální počet přesčasů na původním limitu 416 hodin ročně, což byl jeden ze zásadních lékařských požadavků.

"Od minulého týdne jsme se posunuli v jediném – že se schůzky tentokrát zúčastnil i pan ministr, za což jsem rád. Ale ve věcné části jsme se neposunuli nikam," kritizoval pondělní jednání Kubek dále. "Bylo nám představeno to samé řešení, které jsme kritizovali těmi samými připomínkami," dodal pak viceprezident ČLK Jan Přáda. Příští týden by se měli lékaři s vedením ministerstva sejít znova. 

Přesčasy od prosince vypovědělo přes šest tisíc lékařů. Celkově je jich v nemocnicích asi 22 tisíc. Pokud ministerstvo nevyhoví požadavkům lékařů, hrozí v nemocnicích omezení plánované i akutní péče.

Zástupci lékařů nebyli s jednáním spokojení. Ministerstvo podle nich od minulého týdne nepřišlo s ničím novým:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.