Válek potvrdil dohodu s lékaři a nemocnicemi. Platy ve zdravotnictví porostou

Dojednat s lékaři přesné podrobnosti navýšení jejich platů a ukončit protesty v podobě vypovězených přesčasů – takový byl hlavní pondělní úkol ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Obrysy této dohody dojednal ve čtvrtek předseda vlády Petr Fiala, který na platy lékařů přislíbil 9,8 miliardy korun. Po několikahodinovém jednání mohl Válek ohlásit úspěch.

"Lékaři i zástupci nemocnic přijali naši nabídku, kterou předloží svým organizacím," oznámil hned na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví. "Je shoda i na tom, jakým mechanismem doputuje těch 9,8 miliardy k jednotlivým zdravotnickým zařízením, respektive k jednotlivým zaměstnancům. Není to jenom o lékařích, ale i o nelékařích a nezdravotnickém personálu," dodal s tím, že nabídku odsouhlasenou na schůzce teď budou muset schválit ještě jednotlivé organizace.

[chooze:article;value:531478]

Lékařům-absolventům má základ platu vzrůst o 5 000 Kč, lékařům po absolvování kmene o 8 000 Kč a lékařům po atestaci o 15 000 Kč. Ostatním zaměstnancům nemocnic, zdravotníkům i nezdravotníkům, platy vzrostou o 5 % současné mzdy. Změny by měly platit od Nového roku a proběhnou pomocí úhradových dodatků mezi pojišťovnami a nemocnicemi.

Asi 57 % procent ze slíbených skoro deseti miliard by tak mělo zamířit lékařům, zbylých 43 % pak ostatním zaměstnancům nemocnic. Tuto dohodu by měli odbory, lékařská komora a zástupci nemocnic schválit do pátku. V týž den by ji pak měli podepsat spolu se zástupci ministerstva a pojišťovnami. Po podpisu této dohody by pak podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády mělo dojít k odvolání protestů a výpovědí z přesčasů.

"Já jsem přesvědčen, že jsme se dohodli. Pan ministr od čtvrtka nemarnil čas a ministerstvo zapracovalo, za což mu děkuji," okomentoval dohodu prezident ČLK Milan Kubek. "Velkou část problému vyřešil pan Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny, tím, že nabídne motivační bonus nemocnicím, které na dohodu přistoupí," doplnil.

Kromě úpravy platových podmínek na příští rok se ministerstvo s lékaři domluvilo také na přípravě zákona, který by měl odměňování lékařů řešit v dlouhodobějším horizontu.

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.