Válka brzy neskončí, tvrdí Fiala. Česko není v bezpečí, varuje Lipavský

Zprávy o ukrajinském postupu jsou podle premiéra opatrně optimistické. "Ale nezdá se, že by válka skončila v nejbližší době. Naopak hrozí nám scénář zamrzlého konfliktu, který by znamenal vytvoření trvalé bezpečnostní nestability ve východní Evropě," varoval Fiala. "Takový scénář by dlouhodobě vyčerpával všechny zúčastněné strany, proto my společně s mezinárodním společenstvím musíme přispět k jeho odvrácení, musíme dělat všechno proto, aby scénář zamrzlého konfliktu nenastal," dodal.

"Stojíme na prahu globální konfrontace. Nevíme, jakou podobu tato konfrontace bude mít," prohlásil na konferenci Lipavský. V nové bezpečnostní strategii bude napsáno, že Česko není v bezpečí. "Čína a především Rusko zpochybňují současný mezinárodní řád založený na pravidlech a respektu k mezinárodnímu právu a zájmu všech a usilují o oslabení Evropské unie a NATO," citoval ministr.

[chooze:article;value:507047]

Členství v EU a NATO má podle nové strategie pro Česko životní význam. Musíme se tedy připravit na to, že může být i hůř. 

Česko ohrožuje i vyčerpání podpory a pozornosti západních zemí k válce na Ukrajině. "V tuto chvíli se nic takového neděje, ale může hrozit, že veřejnost pro podporu napadené země postupně ztratí pochopení," upozornil. Vyzval k jednotě a míru za podmínek určených vládou prezidenta Zelenského.

Fiala na začátku svého projevu připomněl loňskou konferenci, která proběhla krátce po ruské invazi na Ukrajinu. "Najednou nebylo nikoho v Česku nutné přesvědčovat, že naše bezpečnost má vysokou cenu. Že je ve skutečnosti křehká, že je závislá na odpovědném rozhodování a mezinárodních vztazích a pověsti," poznamenal.

[chooze:article;value:507324]

"Situace na frontě zůstává vážná a mění se pomalu a staví nás před nová rizika a zadruhé Česká republika v nových zkouškách zatím dokázala obstát velmi dobře," sdělil premiér.

Kremlu se nepodařilo ovládnout velkou část ukrajinského území. "Poslední rok ukázal, že Rusko je v rámci své nepochopitelné agrese ochotno překročit prakticky všechny meze i meze lidskosti. Seznam válečných zločinů na Ukrajině se neustále rozrůstá, jejich krutost stupňuje," řekl Fiala. Připomněl útoky na civilisty, civilní infrastrukturu, bombardování nemocnic, ohrožování bezpečnosti Záporožské elektrárny, zničení Kachovské elektrárny. "To všechno jsou důsledky ruské agrese," upozornil.

Podle premiéra je důležité, že Česko bude dávat dvě procenta HDP na obranu. "Naše obranné síly mohou počítat s jistotou stabilního financování," avizoval Fiala. Zásadní je podle něj spolupráce s českými firmami.

Obrannou smlouvu s USA mělo mít Česko už dávno, myslí si Fiala. "Jde o další věc, kde jsme úspěšně napravili váhání z minulých let," řekl.

"Musíme být schopni v případě krize plnit roli tranzitní a hostitelské země," upozornila ministryně obran Jana Černochová (ODS).

Pavel: Válka ukázala, jak jsme se mýlili

"Mysleli jsme si, že válka vedená mezi státy těžkými konvenčními zbraněmi 20. století v Evropě 21. století nebude možná, mysleli jsme si, že hrozby použití jaderných zbraní zůstaly v rétorice studené války. Jako bychom se nepoučili z historie, minimálně z té 20. století, která přinesla světu dva nejhorší konflikty v dějinách," uvedl prezident. 

Dle Pavla spoléhá Putin na opotřebovávací válku, kterou chce Západ unavit:

Také jsme podle něj mysleli, že už neuvidíme válečné zločiny či porušování dobrovolně uzavřených mezinárodních dohod. "Mysleli jsme si, že když s Moskvou budeme mít fungující ekonomické a obchodní vztahy, tak nás to přiblíží," připomněl. 

"To, co vidíme od loňského února, však ukazuje, jak hluboce jsme se mýlili," prohlásil prezident. "Putin se svým viděním světa nás z iluze rychle vyvedl," doplnil.

Pozitivní je podle něj odhodlání Ukrajinců a podpora Západu. "Nemáme důvod bát se ruských hrozeb," upozornil Pavel. NATO je podle něj společně silnější než Rusko. "Pokud mám z něčeho obavu, pak je to naše vytrvalost a schopnost zůstat jednotní. Putin spoléhá na opotřebovávací válku," doplnil. Je proto podle něj důležité na Ukrajinu nezapomenout. "V tomto ohledu jsem na Českou republiku a její občany hrdý," zdůraznil. Ocenil také vojenskou a humanitární pomoc Česka.

Úkolem je podle něj pod tlakem populismu nezapomenout, že naše bezpečnost není samozřejmostí. Je nutné vytrvat a neopustit Ukrajinu. "Tím bychom opustili sami sebe," varoval.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.