Válka mezi Ruskem a NATO je na spadnutí, zaznělo z Moskvy

Kremelská propaganda přitom tvrdí už několik měsíců, že na Ukrajině čelí ruská armáda vojskům NATO. Není to ale pravda.

Zdroj agentury RIA Novosti slovy o válce reagoval na čtvrteční prohlášení generálního tajemníka západního obranného paktu. Anders Rasmussen připustil, že některé státy NATO by mohly na Ukrajinu vyslat své vojáky.

"Případné nasazení pravidelných sil aliančních zemí na Ukrajině s cílem zabránit speciální vojenské operaci, o kterém mluví Rasmussen, povede k přímému vojenskému střetu mezi Aliancí a Ruskem. Kdekoliv a jakkoliv k takovému střetu dojde, budou z toho plynout nejvážnější důsledky pro celý svět," řekl zdroj z Kremlu.

[chooze:article;value:508190]

​NATO musí podle Rasmussena na summitu v litevském Vilniusu, který se uskuteční v červenci, přijmout bezpečnostní záruky, které zabrání eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu.

Jak píše The Guardian, Rasmussen se domnívá, že vojska by mohla skupina aliančních států na Ukrajinu nasadit v případě, že vilniuská jednání selžou. "Polsko se v poskytování konkrétní pomoci Ukrajině velmi angažuje. Nevylučuji možnost, že se zapojí ještě více na nadnárodní úrovni. Mohly by ho následovat i pobaltské státy," popsal.

Kreml jeho postoj pokládá za "velmi orientační a extrémně nebezpečný".

Putinovi se křečí rozklepaly nohy. Na jednání se nedokázal soustředit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.