Moderní bydlení

Válka může začít do 24 hodin, tvrdí Izrael. Formuje se obranná koalice

Psal se 14. duben 2024. Na Izrael zamířilo z Íránu na 300 dronů i raket. Přes 90 % se však podařilo napadené zemi zlikvidovat s pomocí koalice spojenců, k níž patřily například Spojené státy a Francie. Nyní se podobné vojenské uskupení formuje znovu. Jak uvádí Times of Israel, úder by mohl přijít už v pondělí 5. srpna.

Na Blízký východ v sobotu podle informovaného webu axios.com dorazil americký generál Michael Kurilla. I když byla jeho cesta plánovaná ještě před současnou vlnou eskalace napětí, novináři předpokládají, že za současné situace pomůže s organizováním obrany napadené země.

[chooze:article;value:567361]

​Silnou podporu Izraeli už vyjádřil také americký prezident Joe Biden. "Doufám však, že si Írán svůj plánovaný úder rozmyslí," upřesnil šéf Bílého domu. Jak jsme informovali již dříve, USA do regionu posílají také letadlovou loď USS Abraham Lincoln z Tichomoří.

​Křehká stabilita se na Blízkém východě začala hroutit ve středu v noci. Při izraelském útoku na libanonský Bejrút nejprve zemřel významný velitel Hizballáhu Fuád Šukr a o pár hodin později došlo i na šéfa hnutí Hamás Ismáíla Haníju. Ten se zrovna nacházel v Teheránu v souvislostí s inaugurací nového íránského prezidenta.

Izraelská tajná služba Mosad kvůli provedení atentátu měla dokonce najmout íránské agenty, kteří v místě ubytování Haníji nastražili bomby. Výbušná zařízení měla být umístěná hned ve třech místnostech, kde se očekával pobyt šéfa Hamásu s největší pravděpodobností, připomíná britský Telegraph.

Odborník: Írán by mohl v reakci na smrt šéfa Hamásu zaútočit na Tel Aviv či Jeruzalém (31/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.