Moderní bydlení

Válka na Blízkém východě pokračuje. Izrael se připravuje na odvetu proti Íránu

Noční nebe nad Bejrútem stále ozařují izraelské střely. Taková byla noc na středu na jižním předměstí libanonské metropole. Jen během úterý si smrtící údery vyžádaly 36 obětí. Dalších 150 lidí utrpělo zranění.

Cílem izraelské operace jsou bojovníci šíitského radikálního hnutí Hizballáh, které od začátku války v Pásmu Gazy útočí raketami na sever izraelského území. Sirény se v Izraeli rozezněly i ve středu ráno. Většinu střel odpálených z jihu Libanonu ale pohltil izraelský systém protivzdušné obrany.

Boje probíhají i na zemi na libanonsko-izraelské hranici. Podle posledních zpráv utrpěli vážná zranění tři izraelští vojáci. Velké ztráty ale počítá i Hizballáh. Za posledních 24 hodin Izraelci zneškodnili 50 jeho bojovníků, včetně šesti vysoce postavených velitelů. Má být mezi nimi i nástupce Izraelem zabitého velitele teroristické organizace Hasana Nasralláha.

[chooze:article;value:577655]

​"Izrael má právo se bránit. Izrael má právo zvítězit a také zvítězí. Zlikvidovali jsme tisíce teroristů, včetně samotného Nasralláha, Nasralláhova nástupce a nástupce jeho nástupce," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Z jihu Libanonu mezitím před válkou dál prchají tisíce civilistů. Řada z nich míří do sousední Sýrie. "Situace na jihu Libanonu je otřesná. Řada míst je naprosto zničená a není možné tam žít. Vzal jsem s sebou své děti, abychom utekli před bombardováním," popsal uprchlík z Libanonu Muhammad.

Ani v Sýrii ale není bezpečno. Nejméně sedm lidí zemřelo a 11 dalších utrpělo zranění po izraelském útoku na obytnou budovu v syrské metropoli Damašku. V domě se údajně zdržovali nejen bojovníci Hizballáhu, ale také členové íránských revolučních gard.

V Izraeli, konkrétně ve městě Kirjat Šmona, je i reportér TV Nova František Kadlec. "Před chvílí jsme slyšeli sirény, které signalizovaly, že i na toto místo mohou dopadnout nějaké rakety," informoval z nejzazšího bodu u izraelsko-libanonské hranice, kam ho pustili vojáci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.