Válka na Ukrajině vstoupila do kritické fáze. Klíčové město je téměř ztracené

Krvavá bitva o Avdijivku na východě Ukrajiny se vyvíjí nebezpečným směrem. V současnosti to vypadá, že se schyluje k porážce ukrajinské armády. Město, které je už od října pod přímým útokem ruských jednotek, se může brzy ocitnout v obklíčení. Taková situace by znamenala pro ukrajinské vojáky katastrofu.

Ukrajinci proto posílají na frontu posily. Jednat se má o specializované jednotky, které mají prolomit ruské sevření. "Bitva o Avdijivku je v mnoha ohledech zuřivější, než byla nejžhavější fáze této války, tedy Bachmut," řekl podle portálu Independent zástupce velitele posílané jednotky Maksym Žorin.

Avdijivku navštívil také nový šéf ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj, který přednedávnem vystřídal ve vůdčí pozici oblíbeného generála Valerije Zalužného. Syrskyj popsal situaci v oblasti jako velmi složitou a stresující.

[chooze:article;value:541981]

Rusové se svým nátlakem na obléhané město snaží přinutit Ukrajince, aby se ze své pozice, mezi vojáky přezdívané "avdijivské peklo", stáhli. To však ukrajinské velitelství doposud odmítalo a snažilo se město držet za každou cenu, i navzdory hrozbě obklíčení.

Nakonec ale v pátek rozhodli o částečném stažení vojsk. Konkrétně se má jednat o jihovýchodní části města, takzvanou pozici Zenith. Tato část byla v průběhu obléhání těžce poničená dělostřelbou a téměř zcela zdevastovaná.

Ústup oznámila samotná armáda. "Takticky okupace těchto pozic nedává nepříteli žádnou strategickou výhodu a nemění situaci v obranné operaci v Avdijivce. V současnosti probíhá posílení a zásobování obranných jednotek," řekl podle agentury Unian brigádní generál Oleksandr Tarnavskyj.

[chooze:article;value:541264]

Avdijivka je jednou z největších pevností Ukrajinců na východě země. Nachází se přímo na okraji Doněcku, který od roku 2014 ovládají proruští separatisté. Od té doby město Ukrajinci soustavně opevňovali, aby dokázali případný útok ustát.

Navzdory ukrajinskému ústupu ještě Rusové nemají příliš co slavit. Útoky na Avdijivku, které zintenzivnily v říjnu, jsou totiž velmi nákladné. Poměr ztrát je podle portálu Forbes 12 ku 1 ve prospěch Ukrajinců. Pro srovnání, v bojích u Bachmutu, které skončily Pyrrhovým vítězstvím Ruska, padlo podle odhadů na každého Ukrajince deset Rusů.

Zdokumentované ztráty má Rusko i u vojenské techniky. Ve snaze dobýt Avdijivku přišla jeho armáda celkem o 214 tanků, přičemž většinou šlo o tanky typu T-72 a T-80. Naproti tomu ukrajinská armáda ztratila "jen" 18 tanků.

Na Ukrajině zemřel český dobrovolník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.