Válka o elektromobilitu. EU se pustí do boje s Čínou, oznámila von der Leyenová

Globální trhy jsou zaplaveny čínskými elektromobily, které jsou daleko levnější než ty evropské. To vadí nejen unijním lídrům. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová před europoslanci během projevu o stavu Unie oznámila, že se tématu budou evropské orgány věnovat.

"Stejně jako tyto praktiky netolerujeme uvnitř, nebudeme je tolerovat ani zvnějšku. Mohu proto oznámit, že komise zahajuje antisubvenční řízení týkající se elektrických vozidel z Číny," prohlásila. Podle von der Leyenové drží Číňané uměle ceny nízko, protože výrobu dotují ze státní kasy.

[chooze:article;value:521200]

​"Minimálně právě v té výrobě baterek Evropa trošku zaspala, minimálně v porovnání právě s Čínou," tvrdí datový analytik Petr Bartoň. Zatímco do výroby baterií Čína investuje, sedmadvacítka podporuje spíš nákup elektromobilů.

"Evropský průmysl musí především posílit svou konkurenceschopnost, protože poslední roky věnoval spoustu energie tomu, jak zachovat spalovací motory po co nejdelší dobu. A trošku zapomněl, že zbytek světa nebude čekat na Evropu," vysvětluje ředitel Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš. 

Problémem je prý i to, že podpora není v EU jednotná. Rozdíly jsou také v postoji k osobní a nákladní dopravě. "Podpora nákladní dopravy, když to srovnáme mezi zeměmi Evropské unie, existuje, ale je velice roztříštěná napříč různými státy," objasňuje viceprezidentka firmy DHL Kateřina Rázlová. 

[chooze:article;value:521768]

​Kritikou nešetří ani europoslanci. Podle nich totiž zaspala i samotná komise. "Takový projev o konkurenceschopnosti Evropy jsme měli slyšet před čtyřmi lety a dnes bych očekávala spíš výsledky," vyjádřila se Dita Charanzová (ANO). "Průmysl to může ochránit, ale zaplatí to zákazník. Takže bohužel tady Evropská komise hasí požár, který pomáhala sama založit," dodává Alexander Vondra (ODS). 

Koho prohlášení von der Leyenové potěšilo, jsou evropské automobilky. Akcie některých z nich začaly po oznámení kroků proti Číně raketově stoupat. Následoval ale propad, prý kvůli strachu z odvetných kroků Pekingu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.