Válka proti gangům pokračuje. Do nové a obří věznice přesunuli první vězně

Otevřením gigantické věznice pokračuje jihoamerický Salvador v tažení proti gangům. Ty mají v zemi desítky tisíc členů a stojí za řadou vražd a dalších násilností. Stát, který zavedl kryptoměnu bitcoin jako jedno z oficiálních platidel, se rozhodl pro stavbu věznice s kapacitou 40 tisíc lidí a s mohutnou ostrahou.

V neděli do ní přesunul první odsouzené. Dva tisíce členů gangů s vyholenými hlavami musely bez bot a triček přebíhat spoutané po věznici. "Bude to jejich nový domov, kde budou žít desítky let. Promíchaní dohromady a neschopní dále škodit obyvatelstvu," uvedl salvadorský prezident Nayib Bukele.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1629165213600849920

Věznice byla postavena v obci Tecoluca, která je vzdálená 74 kilometrů od hlavního města San Salvador, a má osm budov. Vězni budou žít v celách, v každé jich bude více než sto. V každé budově se pak nachází 32 cel, v nichž jsou jen dvě umyvadla a dva záchody, uvedla BBC.

[chooze:article;value:477687]

Problémy s gangy přetrvávají v jihoamerickém státu od března loňského roku a za mřížemi od té doby skončilo více než 64 tisíc lidí. Tento krok je kritizován převážně proto, že v celách občas konči i nevinní. I tak si Bukele svým počínáním s organizovaným zločinem získal oblibu občanů.

[chooze:gallery;value:30585]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.