Válka rozpoutala v Česku vlnu solidarity. Ukrajincům pomáhají dodnes

Přesně před rokem Vasyl sháněl léky, potraviny i oblečení. Za rok války se mu podařilo vybrat téměř 8 milionů korun, ve středu odjel na Ukrajinu předat kamion přestavěný na pojízdnou koupelnu s prádelnou.

"Před rokem jsme začínali v žižkovské garáži, nyní jsme se dostali až takhle daleko. Mockrát všem děkuji za podporu," uvedl Vasyl. Do přestavování se dali i na Praze 9, kde ze skladu místní vytvořili ubytovnu, v ní je aktuálně 140 Ukrajinek s dětmi. 

"Většina těch maminek chodí do práce a etablovaly se, my jsme s nimi spokojení," prohlásil starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). V městské části i nadále fungují adaptační skupiny pro ukrajinské děti. 

[chooze:article;value:491761]

Ihned po napadení Ukrajiny se rozjely první humanitární sbírky. Češi nakonec kromě materiální pomoci darovali i několik miliard korun a zařadili se tak k nejštědřejším národům na světě. 

"Za ten rok jsme pomohli přibližně milionu lidí, většině na Ukrajině, části v Česku," poznamenal ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Z českých státních hmotných rezerv na Ukrajinu putovala pomoc za zhruba 300 milionů korun.

Bezpečí našla rodina v Jablunkově

Před ruskými raketami utekla Irina Dedelo z Doněcka na východě Ukrajiny s manželem a třemi dětmi loni v červnu. Dvojčatům Valeriji a Alexandrovi bylo devět měsíců. "Vyjdete z domu a vidíte, jak letí rakety. To je skutečně strašné," popsala jejich maminka.

[chooze:article;value:491847]

Bezpečí našli v bývalém motorestu na česko-slovenské hranici v Jablunkově. Manžel pracuje na stavbě, nejstarší syn chodí do školy. "Já už chodím do první třídy a moc se mi líbí," prozradil. "Moc se chceme vrátit domů, starší syn se těší na babičku," uvedla jeho máma.

S šesti dětmi a babičkou žije v Jablunkově také Katerina Fedorenko. Ubytování jim zajistila místní charita. Minulý rok v říjnu se paní Katerina vrátila s dětmi na Ukrajinu. Před několika dny ale všichni přijeli zpátky do Jablunkova. "Na Ukrajině je to strašné, děti se bojí, pláčou," svěřila se Katerina. 

Už téměř rok žije v Česku také Hanna, která před válkou utekla z Žitomiru. "My přijeli s dětmi v březnu. Můj manžel je na Ukrajině. Chrání naše město," prohlásila.

Hanna našla nový domov v Ostrově nad Ohří, kde teď na základní škole pomáhá ukrajinským dětem. Na Ukrajině pracovala v psychologické poradně. Ve škole proto pomáhá také jako terapeut pro ukrajinské děti. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.