Válka Ruska s NATO je možná, varuje náčelník generálního štábu Řehka

Náčelník generálního štábu Karel Řehka se domnívá, že Rusko směřuje k válce s NATO. "Válka mezi Ruskem a NATO není nemožná. Rusko je na trajektorii konfliktu s Aliancí," uvedl Řehka v pondělí na konferenci Vnitřní bezpečnost a odolnost státu v Poslanecké sněmovně.

Také vojenský analytik Lukáš Visingr potvrzuje, že bychom podobné nebezpečí měli brát v úvahu. "Je zřejmé, že bychom měli počítat i s těmi méně pravděpodobnými variantami. Obranyschopnost naší země musíme posilovat," upozorňuje Visingr.

​Analytik přiznává, že Rusové mají na Ukrajině problémy a válku prohrávají. "A právě kvůli tomu mohou udělat nějakou hloupost. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Válka sice nejpozději příští rok skončí, ale v jakém stavu pak Rusko bude? Je možné, že se rozpadne na dvacet menších států a několik z nich bude disponovat jadernými zbraněmi," upozorňuje vojenský analytik.

[chooze:article;value:502374]

​"To nejlepší, v co můžeme doufat, je, že by Rusko převzal někdo, kdo bude řešit primárně vnitřní problémy země a moc by se nevěnoval tomu, co je za hranicemi. Demokratizaci země ale můžeme považovat jen za zbožné přání," varuje Visingr.

"Další scénář je, že by Rusko převzal někdo, kdo se bude připravovat na odvetu a začal dávat armádu do pořádku, aby třeba za pět let začal válčit znovu," dodává analytik.

Putin musel mít při projevu zavřené oči. Bez pultíku by spadl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.