Válka se dostala do kritického bodu. Ruský postup je znepokojivě rychlý

Válka na Ukrajině se v poslední době pro Ukrajince nevyvíjí dobře. Zdá se, že srpen byl kritickým měsícem. Ruská armáda za tu dobu získala 477 čtverečních kilometrů ukrajinského území, což je nejvíce od října roku 2022, píše list The Defense Post s odvoláním na analýzu agentury AFP.

Ta vycházela z údajů od Institutu pro studium války, který detailně sleduje události na Ukrajině a informuje o nich v podrobných reportech (nejnovější ke 2. září najdete zde). Rusko tak průměrně každý den v srpnu postoupilo o 15 kilometrů čtverečních blíže ke svému cíli podmanit si Ukrajinu. 

[chooze:article;value:572337]

​Že je situace velmi vážná, uznávají i ukrajinská média. List The Kyiv Independent v úterý publikoval rozsáhlý článek, který uvádí slovy, že Rusové, nerušeni ukrajinskou ofenzivou v Kurské oblasti, pronikají hlouběji do Doněcké oblasti směrem ke klíčovému Pokrovsku. 

Pro Ukrajinu je to velké zklamání, protože od srpnové invaze na ruské území si slibovala odvrácení pozornosti ruské armády od pustošení Donbasu. Sám vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj to při svém proslovu z 27. srpna přiznal. "Ale tam, kde na tom záleželo nejvíc, plán selhal," píše The Kyiv Independent.

Rusko u Pokrovsku utahuje šrouby

Odvolává se na Syrského, který uznal, že Rusové kvůli Kurské oblasti stáhli své vojáky zpět do Ruska, ale nikoliv jednotky z okolí Pokrovsku. "Nepřítel se snaží odklonit síly z jiných oblastí, ale u Pokrovsku dělá opak a síly zde navyšuje," konstatoval. 

[chooze:article;value:572129]

​Je paradoxem, že právě v době, kdy začala ukrajinská invaze do Kurska, se situace na Donbasu vymkla kontrole, píše The Kyiv Indepedent. Důvodů je podle odborníků více. Vojenský analytik společnosti Black Bird Group Emil Kastehelmi jmenuje nedostatek personálu i munice nebo nedostatečně zajištěné obranné linie. Když pak Ukrajina stahovala vyčerpané vojáky a nahrazovala je v oblasti jinými, Rusko využilo této slabiny. 

"Tyto rotace byly Achillovou patou Ukrajiny. Ztráta určité oblasti kvůli rotaci by nebyla první, kdy se něco takového stalo. Nakonec je to většinou chyba nejvyššího velení, že tyto oblasti nejsou prioritní a že tamní obránci nedostali prostředky, aby ruský postup skutečně zastavili," řekl Kastehelmi. 

Ukrajina je nicméně velmi vyčerpaná. Dlouhodobě apeluje na své západní spojence a žádá je o větší podporu. Prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden dokonce vyzval nejsilnější západní země, aby Ukrajině umožnily použít zbraně dlouhého doletu na ruské území. Podle něj je to zásadní krok, který by mohl Vladimira Putina donutit k ukončení války (více se dozvíte v tomto článku).

Ukrajinci podnikli největší útok bezpilotními letadly na Rusko od začátku války (1/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.