Válka se šíří do další země. USA s Británií zaútočily na jemenské povstalce

Akce začala kolem půlnoci středoevropského času. Podle CNN byly údery prováděny stíhačkami a z lodí a ponorek raketami Tomahawk. Exploze byly slyšet v povstalci ovládaném hlavním městě Saná, v jejich pobřežní baště Hudajda i v dalších místech.

Střely mířily na radarové systémy, sklady balistických raket, řízených střel a dronů a na místa jejich odpalování. Představitel Húsíů útok potvrdil a podle agentury Reuters ho nazval "americko-sionisticko-britskou agresí".

[chooze:article;value:531534]

"Dnes, na můj pokyn, americké vojenské síly – společně s Velkou Británií a s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska – úspěšně provedly údery proti řadě cílů v Jemenu, které používají Húsíjští rebelové k ohrožení svobody plavby na jedné z nejdůležitějších vodních cest na světě," uvedl podle CNN prezident Joe Biden v prohlášení vydaném Bílým domem. Dodal, že nebude váhat nařídit další akce, pokud to bude nutné.

​USA se spojenci rebely několikrát varovaly, že ostřelování obchodních lodí na trase vedoucí do Suezského průplavu nezůstane bez následků. K jeho zastavení vyzvala i Rada bezpečnosti OSN. Ještě v prosinci vznikla námořní koalice jedenácti zemí pod vedením Spojených států, která má komerční plavidla ochránit.

Povstalci podporovaní Íránem však ukončení svých akcí odmítli a prohlásili, že v nich budou pokračovat, dokud Izrael neukončí boje a neopustí Pásmo Gazy. Rovněž varovali, že případný útok proti Jemenu nezůstane bez odvety.

[chooze:article;value:533699]

​Húsíové povstali proti oficiálně uznávané vládě a v roce 2015 ovládli velkou část Jemenu včetně hlavního města a pobřeží Rudého moře. Od konce listopadu podnikli třicítku útoků proti lodím v Rudém moři. Používají drony, balistické střely i dálkově řízená plavidla s výbušninami. Jen za úterý se americkými a britským vojákům podařilo sestřelit 21 raket a dronů. Jeden z největších útoků mířil z části přímo na jejich plavidla.

Povstalci zpočátku avizovali, že útoky budou směřovat na lodě spojené s Izraelem, mnohá napadená plavidla však nemají se židovským státem nic společného. Mnozí rejdaři zvolili náhradní trasu kolem afrického mysu Dobré naděje, což však dopravu prodlužuje a značně prodražuje.

V Jemenu působí česká humanitární organizace Člověk v tísni. Podle českého ministerstva zahraničí ale pomáhá v oblastech, které nejsou pod kontrolou Húsíů.

Americké stíhačky vzlétly z letadlové lodi v Rudém moři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.