Válka v Gaze začíná naplno! Izrael oznámil, že zničí Hamás

Izraelské vedení v sobotu večer oznámilo, že pátečním rozšířením pozemní operace oficiálně vstoupilo do další fáze války. Cíl je prý jednoznačný – vojensky i politicky zničit teroristické hnutí Hamás a osvobodit rukojmí. Šéf Hamásu reagoval, že je ochoten propustit všechny izraelské zajatce výměnou za palestinské vězně. 

Rozhodnutí o zahájení pozemní operace přijalo podle izraelského premiéra Netanjahua vedení Izraele jednoznačně. "Naši velitelé a vojáci bojující na nepřátelském území vědí, že za nimi stojí celý národ i jeho vedení," zdůraznil.

Doplnil, že se setkal s izraelskými vojáky v terénu. Ti jsou prý odhodláni donutit Hamás za útoky ze 7. října zaplatit. "Jsou odhodláni vymýtit toto zlo ze světa. Pro naši existenci a pro celé lidstvo," uvedl.

"Nebude to krátká válka. Bude dlouhá. Budeme muset být trpěliví, budeme muset překonat všechna příkoří. Jako kolektiv, ale i jako jednotlivci. Je to válka o naše domovy. Je to kdo s koho, buď my, nebo oni," zhodnotil izraelský ministr obrany Joav Gallant. "Nedělejme si iluze, že naši nepřátelé hledají humanitární řešení," dodal. 

[chooze:article;value:527178]

​V pátek večer izraelské obranné síly (IDF) po mohutném ostřelování Pásma Gazy oznámily "rozšíření pozemních operací" v oblasti. Ta je navíc odříznutá od internetového a telefonního spojení. Informace se tak jen těžko dostávají dovnitř či ven.

Izraelci tvrdí, že jedním z hlavních cílů operace je zlikvidovat podzemní síť Hamásu. Jeho velitelství se má podle IDF dokonce nacházet pod největší nemocnicí v Gaze. Jen během noci na sobotu izraelské útoky údajně zasáhly asi 150 podzemních skrýší. Při jednom z nich měl zemřít i velitel vzdušných sil Hamásu Asem Abú Rakaba. Údery měly izraelské síly podniknout také proti libanonské teroristické organizaci Hizballáh.

V souvislosti s těmito údery izraelské vojenské vedení v sobotu odpoledne opět vyzvalo Palestince, aby opustili sever Pásma Gazy, kde má být útok izraelských sil nejtvrdší. "Časové okno pro to, aby tak učinili, končí. Vydejte se na jih pro své vlastní bezpečí. Nejde jen o pouhou opatrnost, je to naléhavá prosba týkající se bezpečnosti civilistů v Gaze," prohlásil v sobotu odpoledne mluvčí izraelských sil Daniel Hagari.

Současně izraelský ministr obrany Joav Gallant vydal prohlášení, že vojenská operace v Gaze vstoupila do nové fáze a bude pokračovat, dokud v oblasti nebude nastolen pořádek.

[chooze:article;value:526017]

Pozemní boje v Gaze potvrzuje také přímo teroristické hnutí Hamás, které Gazu ovládá. "Brigády Al Kassám (ozbrojené křídlo Hamásu) a všechny palestinské síly odporu jsou zcela připraveny čelit (izraelské) agresi plnou silou a zmařit její vpády," cituje jejich prohlášení agentura Reuters.

​Dění v Gaze má rovněž mezinárodní dosah. Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci vyzývající Izrael k vyhlášení humanitárního příměří. Pro hlasovalo 120, 45 států se zdrželo a 14 států, včetně Izraele, Spojených států, Česka, Chorvatska, Rakouska a Maďarska, hlasovalo podle agentury AP proti. Izraelská armáda nicméně přislíbila posílení humanitární pomoci.

[chooze:article;value:527237]

Napětí narůstá také v dalších částech regionu. Prezident Spojených států amerických Joe Biden po provedení úderů na proíránské skupiny v Sýrii podle BBC v dopise určeném předním osobnostem Kongresu uvedl, že USA jsou "připraveny podniknout další kroky" proti skupinám napojeným na Írán, které ohrožují americké síly v Sýrii a Iráku. Írán podporuje také hnutí Hizballáh, které ostřeluje severní Izrael a sehrálo roli také v útocích Hamásu ze 7. října. 

Záběry tanků pohybujících se v Pásmu Gazy v sobotu ráno zveřejnila také izraelská armáda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.