Válku na Ukrajině může ukončit jen jedna země. Je ale příliš tvrdohlavá, říká expert

Po 570 dnech je konec války na Ukrajině stále v nedohlednu. Ruský vládce Vladimir Putin sice na pátečním setkání se svým běloruským protějškem podle Sky News zopakoval, že je připraven vést mírová jednání, to ale neznamená, že se válka přiblížila ke svému konci.

V září roku 2022 totiž Rusko nezákonně anektovalo čtyři část Ukrajiny – Doněckou, Chersonskou, Luhanskou a Záporožskou. Už v roce 2014 pak podobně nezákonně připojilo ke svým územím Krym. Ruské vedení z tohoto důvodu odmítá jakoukoliv diskusi o tom, že by se mělo ukradených území vzdát. Považuje je zkrátka za přímou součást federace.

[chooze:article;value:522269]

Za své území je ale přirozeně považuje také Ukrajina. Kromě Krymu navíc Rusko tato území ani úplně neovládá. Přistoupení na ruské podmínky by tak pro Ukrajinu znamenalo, že by ztratila nejen některá osvobozená místa, ale dokonce i území, kam noha ruského vojáka ani nevkročila. A to je řeč jen o územních požadavcích.

Podle slovenského politologa Alexandera Duleby by byl pro budoucnost Evropy takový výsledek nebezpečný. "Dlouhodobé mírové řešení znamená obnovu územní suverenity Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích z roku 1991. Vítězství Ruska by znamenalo pro Evropu velmi obtížné období. Musela by se připravit na to, že Rusko může kdykoli napadnout další evropskou zemi," zdůraznil v rozhovoru pro web Topky.sk.

[chooze:article;value:522326]

Takřka totožný názor zastává také česká diplomacie. "Pokud bude Ukrajina donucena k řešení, které bude proti její vůli, Západ bude mít na svých hranicích 40milionový národ, který se bude cítit zrazen," řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pro agenturu Bloomberg. "Nechceme válku jen odložit na později. Chceme ukončit schopnost Ruska expandovat ve východní Evropě silou," dodal.

Rusko válku začalo, musí ji také skončit

Válka tak ještě může trvat několik let. "Myslím si, že konflikt bude trvat tak dlouho, dokud bude u moci Putin, nebo dokud nezmění názor, ale nepředpokládám, že by to udělal. Rusové válku začali, oni ji musí i skončit," tvrdí Duleba.

Předpovědět, jak dlouho konflikt ještě potrvá, je nemožné. Tak vleklý, jako je například v Sýrii, ale podle politologa nebude. "Na dvanáctiletou válku Rusové ekonomicky nemají, ubývají jim zdroje," konstatoval Duleba. 

Ukrajina prý osvobodila Andrijivku u Bachmutu. Vedly se tam zásadní boje (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.