Vandalové v Plzni popravili sochu Hurvínka. Jeho hlava se kutálela po zemi

[chooze:gallery;value:33202]

V noci na neděli vyjížděli plzeňští policisté k neobvyklému případu. Krátce před 23. hodinou přišlo oznámení, že někdo poničil sochu Hurvínka na náměstí Republiky. "Policisté zjistili, že u sochy měla stát skupina několika mužů, měla být slyšet velká rána a Hurvínkova hlava se pak kutálela po zemi," informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Podle videozáznamu, který má policie, se muži snažili zahladit stopy, jenže marně. "Jeden z nich měl Hurvínkovi hlavu nasadit zpět na tělo a všichni pak utekli," popsala Brožová. Policie následně zajistila stopy, včetně hlavy známé postavičky.

[chooze:article;value:400313]

Kriminalisté v tuto chvíli po mužích pátrají. "Mají k dispozici kamerový záznam, který v současné době vyhodnocují. Pachatel či pachatelé se mezitím mohou sami přihlásit na obvodním oddělení Plzeň-střed," ozřejmila Brožová.

Kolik bude divoká noc vandalů stát, zatím není jasné. "Škoda dosud nebyla vyčíslena. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví," dodala mluvčí. Opravu sochy se snaží zajistit Nadační fond Plzeň sobě, který instalaci sochy zařizoval.

[chooze:article;value:511143]

"Řešíme opravu sochy. Bude převezena do slévárny, kde dva až tři týdny zůstane, aby se opravila. Následně se vrátí zpět do Plzně. Hurvínek je patronem všech Plzeňáků a chceme, aby socha byla v co nejbližší době zase v pořádku. Byli bychom rádi, aby se pachatelé osobně přihlásili na policii," svěřila redakci TN.cz ředitelka nadace Kristýna Nachtmann Švédová.

V Divadle Spejbla a Hurvínka se zase hraje. Znovuotevřelo novou hrou (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.