Vánoce bez stresu a výčitek. Užijte si svátky a nebojte se přibírání

Bramborový salát, smažený řízek, kapr nebo cukroví už neodmyslitelně patří k tradičním českým Vánocům. S vidinou rostoucí váhy si je ale část lidí radši odpustí. Přitom vůbec nemusí.

"Jez do polosyta, pij do polopita, je přístup, který platí nejen o Vánocích. Zkuste zvolnit, jíst pomalu a jídlo si vychutnat. Po čistě fyziologické stránce tak zabráníme přejedení, protože mozku a zažívání nějakou chvíli trvá, než si informaci o množství snědeného jídla předají. Klíčová je tedy střídmost, ne hledání dokonale zdravých receptů," uvedla pro TN.cz nutriční terapeutka Tereza Havlínová.

Strategie vědomého jezení vám podle Havlínové umožní vychutnat si všechny vánoční dobroty a nepřibírat. "Sníte menší množství a nebude se jednat o nezřízené hody, jak tomu často bývá. Vyhnete se tak i zažívacím potížím," dodala nutriční terapeutka.

[chooze:article;value:527607]

Kromě střídmosti při konzumaci jídla chybí spoustě lidí o vánoční svátky také pohyb. "Přitom Vánoce nemusíte trávit před televizí s talíři plnými jídla. Naopak, procházka na čerstvém vzduchu s rodinou vám a vašemu zažívání jedině prospěje. Je to navíc možnost, jak společně strávit příjemný čas a popovídat si. Přiměřený pohyb by měl být součástí vánoční pohody," přidala Havlínová.

Velké změny nemusíte dělat ani v tradičních rodinných receptech, abyste je udělali zdravějšími. To podle Havlínové platí například u cukroví, když ho jíte v přiměřeném množství. Své oblíbené recepty ale můžete udělat trochu zdravějšími.

[chooze:article;value:528080]

"Nutričně hodnotnější verze klasických receptů můžete připravit, pokud například část mouky vyměníte za celozrnnou variantu nebo použijete některé z alternativních sladidel. Ani takto připravované cukroví není vstupenkou k neomezenému přejídání se," upozornila Tereza Havlínová. Poupravit můžete i recept na bramborový salát, když část majonézy nahradíte bílým jogurtem.

Období konce roku je pro nutriční specialisty poněkud klidné. "Ty pravé 'žně' naopak přichází se začátkem nového roku, pro který jsou typická předsevzetí týkající se změny životního stylu," uzavřela Tereza Havlínová.

Steak z 3D tiskárny nebo dezert v prášku? To je jídlo budoucnosti (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.