Vánoce na sněhu? Norové přišli se šílenou předpovědí pro Česko

Norská předpověď tvrdí, že Praha zažije Vánoce na blátě, a amatérský meteorolog Rudolf Kovařík jí de facto dává za pravdu. "Oni využívají matematické modely a vycházím hlavně ze svých zkušeností. Počasí pozoruji už padesát let," říká pro TN.cz Kovařík.

Na základě toho má Česko rozděleno na různá území. "Naše republika má přímořskou část, kam patří Karlovarský a Ústecký kraj. Ostatní území Česka řadím do té kontinentální, vnitřní Evropy, kde je počasí často odlišné," vysvětluje amatérský meteorolog.

[chooze:article;value:532915]

​Nejde však o nějakou pevně danou hranici. Linie se různě posouvá a někdy může ta "přímořská" pokračovat až k východu Česka.

"U nás v Karlovarském kraji nás čeká takový skoro inverzní týden. Pokud mlhy ubyde, uvidíme i trochu sluníčka, což je na prosinec celkem výjimečné. Zlom přijde ve středu, kdy převládne oceánské proudění a přinese srážky. V nejnižších polohách dešťové a v těch nejvyšších bude sněžit. Nepůjde však o nic velkého," vysvětluje Kovařík.

O vánočním víkendu se dostane ke slovu proudění studenějšího vzduchu. "Kouzelné, bíle ladovské vánoce můžeme očekávat jen v polohách nad 600 metrů nad mořem," upozorňuje amatérský meteorolog.

​Sám si vytvořil statistiku za posledních 50 let. "Na každé desetiletí vychází vychází u nás v Šindelové 3,8 bílých Vánoc," připomíná. Praha je na tom však hůř.

"Mikroklima je v hlavním městě trochu odlišné. Bývají tam jiné teploty něž pár kilometrů za městem, kde je v poměru o stupeň míň. I když jsou kopečky okolo bílé, v metropoli většinou sníh roztaje rychleji. Jde o aglomeraci s obrovským množstvím budov, které ať chceme nebo ne, nějaké desetiny stupně vyzařují," připomíná Kovařík.

"Kvůli přehradám na vltavské kaskádě také v metropoli řeka nikdy nezamrzá. Přitéká voda, která má okolo pěti, šesti stupňů, protože se nevypouští voda od hladiny vodních děl, ale z hlubších vrstev, kde je teplejší," říká amatérský meteorolog.

Vrátí se ještě mrazy a chumelení? Meteorologové mají jasno (14/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.