Vánoce rozdělily Ukrajinu. Někteří je odmítají slavit

Kyjev je momentálně válkou zbídačené město, kde se lidé bojí prožívat šťastné chvíle. Letos stojí v Kyjevě jen skromný strom s ozdobami s ukrajinskými a mírovými symboly. Úřady věří, že potěší zejména děti.

"Někteří lidé říkají, že není čas na oslavy, že by to byl výsměch situaci a neúcta k vojákům. Ale já to tak nevidím," prozradila moderátorka Olga Balagurová. 

Někteří psychologové nabádají Ukrajince, aby se chopili příležitosti a dopřáli si alespoň v těchto dnech trošku radosti. "Ačkoliv je nedostatek světýlek, snažme se nějaká mít doma pro děti. Aspoň nebudou mít jen zlé vzpomínky," poradila psycholožka Elena Sušková.

[chooze:article;value:481068]

Svátky chce slavit 66 procent Ukrajinců. Jenže ceny vajec, zeleniny, masa i vánočních stromků prudce vzrostly. "Život pokračuje, potřebujeme i nějakou radost," myslí si obyvatelka Kyjeva Jevhenija Molčanovová.

Na Štědrý den uspořádalo Kyjevské operní divadlo vánoční koncert. "Koncert připomíná, že Vánoce nakonec stejně přijdou, stejně jako naše vítězství," uvedl ředitel Kyjevského operního divadla Petro Kačanov. Z bezpečnostních důvodů se konal v podzemí. 

Mnoho Ukrajinců po invazi mění své tradice. Odmítají být spojováni s ruskou pravoslavnou církví. I divadlo dřív pořádalo vánoční koncerty až 7. ledna, tedy v den pravoslavných Vánoc. Letos je přesunulo na 24. a 25. prosince. Také vyřadilo z představení skladby Čajkovského a nahradilo je hudbou italského skladatele Pucciniho.

[chooze:article;value:480994]

Podle ředitele musí i divadlo v době války dál hrát. Mnoho jeho zaměstnanců pochází z těžce postižených oblastí. "Mám stejné přání jako všichni Ukrajinci, to je přání našeho vítězství," prohlásila umělkyně z Krymu, která již mnoho let žije a pracuje v Kyjevě, Anna Zarecká.

V této době vznikají i nové skladby, literární nebo dramatická díla. Mají Ukrajincům pomoci odstřihnout se co nejvíce od ruské kultury.

Ukrajinci v Kyjevě slaví Vánoce po svém. Jedni je odmítají, jiní vzpomínají:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.