Vánoce slaví ve světě různě. V Berlíně se lidé otužují, v Británii měl projev král

Zatímco většina lidí se hřeje u domácího krbu, v německém Berlíně se šli místní otužilci ponořit do jezera. Tradiční vánoční plavání absolvovali ve vodě o teplotě pouhých pěti stupňů Celsia. "Je to tradice stará už více než 40 let," řekl ke každoročnímu výkonu plavec Arno Gentzmann. A plaváním tráví Vánoce i v Austrálii, voda je tam ale podstatně teplejší.

Vůbec poprvé letos oslavila Vánoce ve stejném čase jako zbytek Evropy válkou zmítaná Ukrajina. "Více než 70 procent ukrajinských věřících slaví Vánoce dnes. Lidé mají velkou motivaci vzdálit se od Moskvy, její církve a tradic," řekl tajemník Oděské eparchie pravoslavné církve Ukrajiny Theodor Orobec.

[chooze:article;value:534537]

​Tradici naopak drží britská královská rodina. Král Karel III. už podruhé od nástupu na trůn pronesl z Buckinghamského paláce svůj vánoční projev, ve kterém ocenil především práci dobrovolníků. "V tento vánoční den mé srdce a mé díky patří všem, kdo si navzájem slouží, všem, kdo se starají o náš společný domov a všem, kdo vidí a hledají dobro druhých," řekl britský panovník.

Nechyběla ani tradiční štědrovečerní mše ve vatikánské svatopetrské bazilice. Papež František připomněl mimo jiné Ježíšovo narození v betlémské stáji a řekl, že válka i v dnešní době brání Ježíši, aby našel ve světě místo. "Naše srdce jsou v Betlémě, kde je Ježíš znovu odmítnut marnou logikou války," pronesl papež František.

Právě místo údajného narození Ježíše Krista – město Betlém na Západním břehu Jordánu – letos zelo prázdnotou. Vánoční oslavy tam zrušili kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem.

Vánoce slaví i britská královská rodina. Malý princ Louis všechny dojal:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.