Vánoční stromky mají bohatou historii. Každá ozdoba měla svůj význam

První záznamy o vánočním stromečku v Čechách pocházejí teprve ze začátku 19. století, ale je možné, že se zde objevil již dříve. Například v sousedním Německu můžeme najít písemné zprávy o zdobení vánočního stromku už ze 16. století. "Ze začátku to byla hlavně otázka měšťanského a šlechtického prostředí," sdělila etnoložka Jana Poláková.

Stromky ale nestály v rohu místnosti na podstavci jako v současnosti. Místo toho se věšely nad rodinný stůl. "Důvod pro to byl čistě praktický. Když se scházela celá rodina včetně pomocníků, tak by se do místnosti stromek jiným způsobem nevešel," vysvětlila Poláková. Další důvod byl symbolický – při sešlosti celé rodiny se tak stával "srdcem" celého stavení.

[chooze:article;value:533162]

Na počátku tradice lidé na stromek věšeli spíše sušené ovoce či ořechy, ale později začali být kreativní. Svou zručnost využili k výrobě slaměných ozdob. Nejčastěji je vyráběli v místech, kde byla sláma snadno v dosahu, což byly hlavně nížinné oblasti.

Skleněné ozdoby, jak je známe dnes, se poprvé objevily až v druhé polovině 19. století. "Dovážely se z Německa a byla to poměrně drahá záležitost. V roce 1930 se tyto ozdoby začaly vyrábět továrním způsobem v Hradci Králové ve větším. O rok později se už české ozdoby vyvážely do celého světa," objasnila Poláková. Výroba, která byla doménou česko-německého pohraničí, se tímto rozšířila i mimo Česko.

Elektrická světélka, která v současnosti vytváří náladu Vánoc, ale také nebyla vždy hlavní ozdobou. Místo barevných světýlek se jako součást výzdoby objevovala hlavně zapálená svíčka jako symbol věčného života a naděje. "Zprávy o konkrétním období, kdy se tento zvyk objevil, nemáme, ale pravděpodobně jde o okamžik, kdy se začal rozšiřovat trend vánočního stromečku. To je přikládáno druhé polovině 19. století," zakončila Poláková.

Zkušený cukrář ukázal návod, jak si doma udělat dokonalou vánočku. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.