Vánoční svátky ovlivňují naši náladu. Svou roli v tom hrají i tradice a zvyklosti

Vánoční svátky už se rychle blíží. Spousta lidí se těší na to, až usedne s rodinou ke štědrovečerní tabuli a vrhne se do plnění nejrůznějších vánočních tradic. Ty jsou pro nás důležité hlavně v nejisté době plné těžkostí. Pomocí familiárních chutí a vůní se totiž můžeme alespoň myslí přesunout do bezstarostného dětství.

Už pouhé pomyšlení na atmosféru vánočních svátků u mnohých totiž vzbuzuje pozitivní emoce. Spouštěčů těchto pocitů přitom existuje mnoho. Můžete se třeba těšit na to, že budete zase péct cukroví, setkávat se s přáteli nebo na posezení s rodinou.

Vánoční tradice jsou důležité i pro děti. Pomáhají jim pochopit důležitost vánočních svátků a také to, jak vlastně fungují. Vytvoříte si tak emocionální spojení mezi vámi, vašim dítětem a samotnými Vánocemi. Vyberte si tradice, které máte sami rádi a dítě budou bavit. Vysvětlete jim je a promluvte si s nimi o tom, jak je vnímají. Ratolesti si potom vánoční svátky užijí ještě více.

[chooze:article;value:530704]

Dodržování tradic má navíc vliv i na to, jak se děti budou nadále vyvíjet. "Děti, které ví hodně o své rodině, mají tendenci lépe čelit výzvám," uvedla podle webu Brunswick Crossing psycholožka Sara Dukeová.

Vliv vánočních tradic na duševní zdraví

Jak bylo řečeno, vánoční tradice mají částečný vliv na to, jak se cítíme. Mohou nám tak pomoci zlepšit naše duševní zdraví. Čas s rodinou tedy můžete strávit například tím, že se budete bavit o vašich pocitech. Pokud je na vás ale neustálá prezence dalších lidí v domově moc, můžete vyrazit na procházku. V ozdobených městech na vás příjemná atmosféra dýchá neustále.

Důležité je si nastavit očekávání tak, aby byla splnitelná, jak radí nezisková organizace Nevypusť duši. Vyhneme se tím případnému zklamání. Nebojte se také rozdělit úkoly spjaté s Vánoci mezi ostatní členy rodiny. Péct cukroví a uklízet přitom nemusíte jenom vy. Z pohádkové atmosféry se totiž může rychle stát peklo plné úkolů a povinností.

[chooze:article;value:530559]

Oblíbené vánoční tradice

Mezi ty největší klasiky patří už odpradávna rozkrojení jablka, schovávání kapří šupiny pod talíř nebo lití olova. Kvůli tomu, aby zahlédli zlaté prasátko pak řada lidí až do večeře nic nejí. Ve spoustě domácností se zas na Štědrý den pouštějí lodičky.

Mezi ty méně známé pak patří šlápnutí bosou nohou na sekeru položenou pod stolem nebo svázání nohou stolu řetězem. To by mělo přinést ochranu před nemocemi, respektive udržení rodiny pospolu. Dalších tradic a pověr je spousta. Je tedy jenom na vás, které chcete doma dodržovat.

Do Vídně na klobásky. Začaly tam tradiční vánoční trhy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.