Vánoční svátky v ohrožení. Svět dobývá nová a extrémně infekční varianta covidu

Podvarianta omikronu JN.1 se v laboratorních vzorcích opakuje čím dál častěji například ve Spojených státech, vyplývá ze zprávy tamních Center pro prevenci a kontrolu nákaz (CDC). Během dvou týdnů záchyt vzrostl z 8,1 % na 21,4 %. 

Centrum pro výzkum a politiku infekčních nemocí (v rámci minnesotské univerzity) v této souvislosti uvádí, že JN.1 se ukazuje být nejinfekčnějším členem rodiny omikronové varianty BA.2.86, u laické veřejnosti známější jako Pirola (psali jsme o ní například zde). 

Už Pirola vzbuzovala obavy vzhledem k jejímu rychlému šíření a vše naznačuje tomu, že JN.1 bude ještě horší. Má tak nakročeno k tomu stát se dominantní variantou v mnoha zemích světa. I některé evropské státy už zaznamenaly prudký nárůst JN.1, například Velká Británie. 

[chooze:article;value:531766]

​"V současné době se jeví jako nejrychleji se šířící varianta ve Velké Británii," cituje deník The Independent profesora z Imperial College London Azeema Majeeda. Dá se podle něj očekávat, že příznaky se nebudou nijak výrazně lišit od předchozích variant. 

Imunoložka z manchesterské univerzity Sheena Cruickshanková ale pro Sky News tento týden řekla, že by JN.1 mohla způsobovat vleklejší onemocnění, ze kterého se pacient bude zotavovat delší dobu. Nevylučuje ani to, že by mohla zapříčinit závažnější průběh onemocnění. "Zdá se, že jedna z mutací této varianty jí může potenciálně pomoci se lépe uchytit na buňkách, díky čemuž člověka snadněji infikuje," objasnila. 

"To spolu s jejími mechanismy obcházení imunitního systému znamená, že pro ten imunitní systém může být složité se infekce zbavit," dodala. Podle virologa Nicolase Lockera ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by varianta způsobovala častěji závažnější onemocnění. 

Další zemí, kde je v současnosti JN.1 už velmi rozšířená, je například Francie. V souvislosti s tímto trendem řada světových médií varuje před epidemickou vlnou v období vánočních svátků. 

Nejen covid, ale i další respirační nemoci se šíří Evropou. Ta je aktuálně na pokraji epidemie: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.