Vánoční zázrak. V newyorském Bronxu se zřítila budova, nikdo nezemřel

Roh sedmipatrové budovy se zřítil v pondělí okolo 15:30. Na videu z okamžiku zhroucení budovy je vidět, jak trosky dopadají na chodník, kde v tu chvíli nebyl žádný chodec. Lidé, kteří se nacházeli poblíž, začali okamžitě utíkat, píše CBS New York.

Hasiči byli na místě do dvou minut. "Okamžitě jsme evakuovali budovu a začali jsme prohledávat hromadu trosek před budovou, kde se mohly nacházet nějaké oběti," uvedl pro CBS New York náčelník John Hodgens.

Trosky domu však nikoho neuvěznily ani neporanily. Dva lidé se lehce zranili při evakuaci z budovy. "Celé hodiny jsme hromadu prohledávali. Potvrdili jsme si, že pod nimi nikdo není," uvedla komisařka Laura Kavanghová. Na místě pomáhali pátrat také psi a nasazen byl i dron.

Vánoční zázrak

Některá média to, že při zhroucení budovy nikdo nezemřel, označují za vánoční zázrak. Rezidenty budovy její kolaps vyděsil. Například Norma Ariasová, která bydlí v prvním patře budovy od roku 2009, řekla deníku The New York Times, že se zrovna vrátila z obchodu, když slyšela hlasitou ránu.

Hned na to uslyšela souseda, jak běží po chodbě a křičí, aby všichni opustili budovu, protože se hroutí k zemi. Ariasová popadla svůj pas a občanský průkaz a utíkala ven. "Málem jsem při tom kolapsu zemřela," vypověděla. Lidé také popisovali, že se země chvěla jako při zemětřesení. 

[chooze:article;value:513602]

​Deník The New York Times uvádí, že podle záznamů o budovách města se roky vyskytovaly otázky ohledně bezpečnosti této budovy. Na havarijní stav si stěžovali také její obyvatelé. "Lidé říkali, že se toto místo rozpadne kousek po kousku, ale tohle si nikdo nepředstavoval," uvedla Maridelsa Fana, která bydlí na třetím patře. Podle ní se teď do budovy nebude chtít nikdo vrátit.

Budovu vlastní společnost 1915 Realty, která ji koupila v roce 2004 za 3 miliony dolarů. Společnost již za nevyhovující podmínky v budově dostala v minulosti pokutu. V roce 2020 byla majiteli nařízena oprava exteriéru, není ale známo, zda opravy dokončil. Společnost médiím zatím neposkytla vyjádření.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.