Varianta covidu FLiRT je nejspíš v Česku, vakcíny moc nepomohou

Nová varianta covidu-19 FLiRT tvořila ve Spojených státech ve druhé polovině dubna čtvrtinu všech nakažených koronavirem. FLiRT má výrazně zmutovaný spike protein, tedy ten, díky němuž nás před vážným průběhem nemoci chrání mRNA vakcíny, a jejich účinnost proto oslabuje, připomíná list USA Today. Odvolává se na vědkyni Megan Ranneyovou z Yaleovy univerzity.

[chooze:article;value:554525]

​Totéž potvrzuje epidemiolog Roman Prymula. "Než ale přijdou nové a účinnější očkovací látky, bude to chvíli trvat. Teprve nyní se připravují vakcíny, které budou určené na tu předchozí variantu," upozorňuje epidemiolog.

Klinický průběh nemoci se ale podle něj od předchozích variant příliš neliší. "To však neznamená, že nemůže přijít epidemie s velkým počtem nakažených," varuje Prymula.

Imunolog Václav Hořejší upozorňuje, že je FLiRT, jehož výskyt byl potvrzený také ve Velké Británii, s největší pravděpodobností i v Česku. "Zvláště lidé, kteří někam vycestují, pravděpodobně tuto vysoce nakažlivou variantu přivezou. Stačí pár případů ze zahraničí a virus se u nás velmi rychle rozšíří," říká pro TN.cz Hořejší.

Hotely stále pociťují dopady pandemie covidu, podívejte se na únorovou reportáž TV Nova:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.