Vaříte na plynovém sporáku? Osm chyb, které dělá téměř každý

Plynové sporáky jsou již dlouho považovány za zlatý standard pro vaření. Mnozí se k nim však začali obracet zády kvůli obavám z produkce potenciálně škodlivých látek. Některá města ve Spojených státech amerických dokonce zakázala používání zemního plynu a dalších fosilních paliv v novostavbách.

Řada lidí ale stále na plynových sporácích kuchtí. Odborníci upozorňují na skutečnost, že téměř každý dělá při vaření několik zásadních chyb, píše portál Daily Meal. Podívejte se, čemu je lepší se raději vyvarovat.

[chooze:article;value:539424]

Použití odtahového ventilátoru

Někteří při vaření často zapomínají používat digestoř. Podle vědců přitom plynové sporáky vypouští řadu škodlivých sloučenin. Patří mezi ně například benzen nebo oxid dusičitý. Právě benzen bývá přitom považován za jednu z příčin vzniku rakovinných buněk, stojí v článku publikovaném na portálu Environmental Science and Technology. Oxid dusičitý zase dráždí plíce a může způsobit astma.

Využívání ventilátoru je důležité ke snížení těchto znečišťujících látek. "Vždy byste měli zapnout odsávací ventilátor, kdykoli používáte sporák. I když to, co vaříte, nevoní, pokud je plamen zapálený, měli byste ho mít zapnutý, aby pomohl snížit koncentrace odpadních plynů," citoval portál Scientific American vědce Erica Lebela.

Barva planeme

Důležité je rovněž kontrolovat barvu planeme. V případě plynových sporáků jsou vždy modré, v takovém případě je spalování bezpečné a účinné. Pokud jsou ale plameny žluté, oranžové, nebo dokonce červené, značí to nedokonalé spalování. V takovém případě experti varují před únikem nespáleného oxidu uhelnatého do prostor kuchyně, což může zapříčinit i otravu.

Hořák nesprávné velikosti

Výběr plotýnky může mít vliv nejen na kvalitu jídla, ale také na energetickou účinnost. Pokud například použijeme malý hrnec na velký hořák, může nám to zvýšit ročně náklady za plyn o stovky korun. Plameny navíc mohou šlehat po stěnách hrnce a připálit jej. Jídlo se pak na pánvi vaří po obvodu daleko rychleji než uprostřed. Naopak když použijeme velký hrnec na menším hořáku, ve středu plochy se začnou tvořit horká místa a jídlo se uprostřed spálí dříve, než jsou vůbec hotové jeho okraje.

[chooze:article;value:535094]

Nesprávné nastavení teploty

Právě snadná regulace teploty patří mezi výhody plynových sporáků. Pokud to však pořádně "oroštujeme", může se stát, že jídlo spálíme. Je proto dobré se pořádně se sporákem seznámit a vědět, jak teplotu při vaření přidávat nebo ubírat.

Pravidelný servis

Klíčový je rovněž pravidelný servis, na který se často zapomíná. Experti doporučují každý rok nechat sporák zkontrolovat odborníkem.

Nedostatečné vyčištění sporáku

Řada lidí sporák po vaření rychle otře a odkládá důkladnější údržbu. Čistit by se však měly pravidelně všechny části. Kromě samotného povrchu desky od veškerých nečistot je nutné vyčistit také plynové hořáky. "Pokud je nebudete udržovat v čistotě, dojde k narušení planeme hořáku a nakonec k nedokonalému spalování," upozornili odborníci.

Vypnutí sporáku

Plynové hořáky se automaticky nevypínají. To však může být problémem hlavně u starších lidí nebo pacientů s Alzheimerovou chorobou. U nich existuje ještě vyšší riziko, že nechají sporák zapnutý. Hrozbu pak představuje nejen samotný plamen kvůli možnému požáru. Ten totiž může zhasnout, navzdory tomu zůstává plyn zapnutý a lidé se mohou i snadno přiotrávit oxidem uhelnatým.

Neschopnost využívat výhod otevřeného ohně

Mnoho lidí navíc dle odborníků nedokáže co nejlépe využívat možnosti otevřeného ohně, kterou plynové sporáky nabízí. Šéfkuchařům to například umožňuje dodat jídlu patřičnou kouřovou příchuť, což není u těch elektrických vůbec možné.

Čechům se nechce vařit. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.