Varování i pro české turisty: Situace s medvědy na Slovensku je vážná, řekl ministr

Ročně na Slovensko zamíří statisíce turistů z České republiky. I ti by se měli mít na pozoru. Situace ohledně medvědů na Slovensku je vážná a stát ji bude muset vyřešit, řekl v úterý slovenský ministr životního prostředí Milan Chrenko v reakci na opakované střety této šelmy s člověkem. Ochranáři a lesníci v zemi se obávají, že populace medvědů se příliš rozrostla a dochází k častějším konfliktům s lidmi.

Jak uvedl portál tvnoviny.sk, na Slovensku žije 1 012 až 1 275 jedinců medvěda hnědého, aktuálně je počet odhadovaný na 1 056. Největší populace, 278 kusů, žije v chráněné oblasti Poľana. "Přestože k zásadnímu nárůstu celkového počtu medvědů na Slovensku nedošlo, ministerstvo rozumí obavám veřejnosti ze střetu," uvedlo slovenské ministerstvo životního prostředí.

[chooze:article;value:513356]

​Podle Chrenka je nutné najít vyvážené řešení, které by zohlednilo jak ochranu medvědů, tak bezpečnost obyvatel. Jednou z možností je regulace populace medvědů, což by však vyžadovalo změnu zákona a vytvoření nových opatření.

Téma regulace medvědů na Slovensku se stalo také součástí předvolební kampaně před parlamentními volbami v září. Politické strany se rozcházejí v názorech na to, jak tento naléhavý problém řešit.

Podívejte se na reportáž TV Nova o nedávných útocích medvědů na Slovensku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.