Varování meteorologů: Nic horšího Evropa nezažila. Udeří "mega vlna" veder

Teploty mohou v následujících měsících šplhat pořádně vysoko. Alespoň to tvrdí britští meteorologové, které citoval deník Mirror. Upozorňují totiž na to, že by letošní rok mohl být tím nejteplejším v historii měření. Už v dubnu na evropském kontinentu počítají s "mega vlnou" veder.

Podle meteorologů mohou za takový teplotní nárůst klimatické změny. Profesor Adam Scaife navíc upozorňuje, že v roce 2024 země pocítí vliv meteorologického jevu El Niño. "V souladu s ním předpověď Met Office na rok 2024 ukazuje, že tento rok má silný potenciál být dalším rokem lámání rekordů," říká.

[chooze:article;value:549291]

​Meteoroložka Dagmar Honsová ovšem upozorňuje, že stoupající teploty mají vícero viníků. "Dobíhá vliv El Niña, teplota oceánů je vysoká, jsme v období klimatické změny a vysokým teplotám zřejmě nahrává i velké množství vodní páry, která se dostala do atmosféry po výbuchu podvodní sopky," vysvětlila.

"U nás už od začátku roku byl v pražském Klementinu přepsán teplotní rekord třikrát," připomněla Honsová. Například letošní březen s průměrnou měsíční v Praze naměřenou teplotou 10 °C byl tím nejteplejším od roku 1775.

Další teplotní rekord nás zřejmě čeká už tento víkend, kdy se mají teploty vyšplhat až na 28 °C. Podle meteorologů jsou takové teploty pro začátek dubna naprostým extrémem. Jsou totiž až o 15 až 18 °C nad běžným průměrem.

Neobvyklé rušno na památkách. Příznivé počasí vylákalo turisty na hrady a zámky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.