Varování před nebezpečnou panenkou. Ohrozit může především kluky

Varování vydalo ministerstvo zdravotnictví. Jde o plastovou mořskou pannu se svítícím ocasem. Součástí balení jsou i další plastové postavičky mořských živočichů (mořský koník, hvězdice, delfín a oliheň). Hračka je určená pro děti od 3 let.

Jde o výrobek panenka mořská panna Dongs, NO.: 8655R-6R. Na zadní straně obalu je uvedený kód výrobku (NO.: 8655R-6R) a údaj o zemi původu (neuveden/Čína). Na dolepené etiketě je číslo výrobku (ITEM NO): TT5363K41, chybný český název MOŘSKÁ PANA a EAN kód: 8592021053636.

​Úřady před hračkou varují, protože obsahuje toxické DEHP látky, které působí negativně na varlata a ovlivňují pánské rozmnožování. Podle laboratorního zkoumání může tato látka blokovat působení mužských pohlavních hormonů. Zároveň není vyloučeno, že mohou způsobovat imunologické poruchy, jako je alergie, astma a ekzémy.

[chooze:article;value:551291]

"Při laboratorním rozboru bylo zjištěno, že hlava panenky obsahuje DEHP v množství 26,74 ± 5,35 % hm. To nesplňuje limit 0,1 % hm.," informuje na svých stránkách Hygienická stanice hlavního města Prahy s odkazem na varování ministerstva zdravotnictví.

Toxické látky se uvolňují při kontaktu s ústy a pokožkou. Kontaminovat ale může i vzduch. 

Lidé se bojí špatnou péči o děti hlásit. Může jít přitom o život. Podívejte se na rozhovor s právníkem a ombudsmanem Štěpánem Jílkou z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.