Vašo Patejdl za sebou zanechal obrovské dědictví. Rodina dostane majlant

[chooze:gallery;value:32920]

Náhlá smrt Vaša Patejdla hluboce zasáhla jeho okolí. Zpěvák měl přitom ještě vůli žít a chtěl dál koncertovat. Cestu mu však zkřížila zákeřná nemoc, které bohužel v polovině srpna podlehl. Díky vědomí, že se o své blízké dobře postaral, mohl alespoň odejít s klidem v srdci. 

Mezi jeho majetek totiž patřila luxusní vila v Praze za desítky milionů korun a také tantiémy za jeho složené písně. "Za dlouhá léta, během kterých Vašo vytvořil mnoho hitů, mu chodily peníze z tantiém. Jde o desítky tisíc eur ročně," prozradil deníku Nový čas zdroj z okolí zpěváka. Upřesnil, že tato nemalá částka se obvykle vyplácí jednou za rok.

[chooze:article;value:520066]

Práva na tantiémy by měli zdědit jeho blízcí. "Podle znění autorského zákona majetková práva autora k dílu trvají od okamžiku vytvoření díla během autorova života a dalších 70 let po jeho smrti. Majetková práva jsou následně předmětem dědictví a nabývají je dědici autora," vysvětlil advokát Róbert Bános. 

Pokud bude tedy tvorba Vaša Patejdla oblíbená tak, jako byla doposud, budou rodině proudit velké příjmy ještě desítky let po jeho smrti. Textař složil desítky hitů, které zná celé Česko a Slovensko. Mezi ně patří například písně Stratený raj, Nepriznaná nebo Já viem.

Po smrti vyšly najevo důvody, proč Vašo Patejdl kdysi opustil Elán (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.