Vážení jablek i krájení brambor. Reportér nahlédl pod pokličku obchodního řetězce

Už měsíc pro vás televize Nova pečlivě hlídá ceny a kvalitu potravin v českých obchodech. Hledáčku neunikl ani řetězec Billa. Reportér se vydal přímo do hlavního skladu ovoce a zeleniny, aby zjistil, zda není pomyslný zakopaný pes právě tam.

Už krátce po osmé hodině ráno tam kamion přivezl jablka. Právě u nich jsou normy přísné. Měří se i tzv. kalibr plodu, který je stanoven podle typu dodavatele. U úterní zavážky musí mít jablko od sedmi a půl až do osmi centimetrů. Hodnotí se také pevnost dužiny nebo cukernatost.

[chooze:article;value:496784]

​Podobný proces kontroly probíhá i u brambor. Ty se také namátkou rozkrajují, jestli nejsou potlučené nebo uvnitř plesnivé. Vadné, nebo vzhledově nevyhovující kusy prý Billa dodavatelům vrací.

"Máme zhruba 130 druhů ovoce a zeleniny, z čehož zhruba 80 druhů je z České republiky," uvedla mluvčí Billy Dana Bratánková.

"Zemědělci brzo ráno sklidí, přijede to na náš sklad, my to zkontrolujeme a podle objednávek jednotlivých krámů, jim to dodáme ještě v ten den," popsal postup vedoucí logistiky Tomáš Bohm.

[chooze:article;value:496606]

​Dbá se tu ale i na rychlost dodávek ovoce ze zahraničí, například některé pomeranče pochází z řeckých sadů. Do tří dnů od sběru jsou k dostání na českých pultech. Ve skladu o rozloze jednoho fotbalového hřiště si hlídají i teplotu.

Kontroly televize Nova v rámci rubriky Na Vaší straně jsou přísné, jak se diváci mohli už několikrát přesvědčit. Proces skladování mají v Bille ale v pořádku a od televize Nova tak dostává pomyslný palec nahoru. Kéž by to tak vypadalo i na některých prodejnách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.