Vážná chyba, nemělo se to stát. Izrael se omluvil za útok na humanitární konvoj

"Minulou noc bylo zabito sedm zaměstnanců World Central Kitchen (WCK)," řekl Halevi ve videoprohlášení, kterým izraelská armáda zareagovala na tragický útok. "WCK je organizace, jejíž lidé pracují po celém světě, včetně Izraele, aby konali dobro v obtížných podmínkách. IDF s WCK úzce spolupracuje a velmi si váží jejich důležité práce," cituje deník Times of Israel z vyjádření náčelníka generálního štábu.

Halevi zmínil, že armáda již ukončila předběžné vyšetřování a má k dispozici jeho výsledky. "Byla to chyba, která následovala po chybné identifikaci, v noci, za války, ve velmi složitých podmínkách. Nemělo se to stát," upřesnil Halevi s tím, že nešlo o "úmysl ublížit humanitárním pracovníkům WCK".

[chooze:article;value:549137]

Šéf armády uvedl, že IDF zřídily nové humanitární velitelské centrum, aby zlepšily způsob, jakým bude koordinována distribuce pomoci v Gaze. "Budeme pokračovat v přijímání opatření, abychom zajistili, že bude učiněno více pro ochranu pracovníků humanitární pomoci."

Podle jeho slov bude incident vyšetřovat nezávislý orgán, který v nejbližších dnech zveřejní své závěry. Dodal, že IDF jeho výsledky okamžitě implementují do svých procesů a podělí se o ně s WCK spolu s dalšími příslušnými mezinárodními organizacemi.

https://twitter.com/IDF/status/1775290147426152931

"Tento incident byl vážnou chybou. Izrael je ve válce s Hamásem, nikoli s obyvateli Gazy," řekl Halevi. "Omlouváme se za neúmyslné zabití členů WCK. Ze srdce sdílíme zármutek jejich rodin i celé organizace World Central Kitchen," dodal.

Po důkladném vyšetření této politováníhodné události volá několik západních zemí včetně Evropské unie. Britský premiér Rishi Sunak v úterním telefonátu se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem řekl, že ho zabití humanitárních pracovníků, mezi nimiž byli také tři britští občané, vyděsilo a požaduje důkladné, transparentní a nezávislé vyšetřování, uvedl deník Jerusalem Post s odkazem na vyjádření mluvčího Downing Street.

"Vidíme velký význam v pokračování dodávek humanitární pomoci a budeme i nadále pracovat na usnadnění tohoto životně důležitého úsilí," sdělil Halevi v prohlášení, které lze vnímat jako apel, jehož cílem bylo přesvědčit humanitární organizace, aby neopouštěly Izrael krátce poté, co WCK kvůli tragickému útoku pozastavila svou činnost v Gaze.

Na místě teroristického útoku v Izraeli si turisté pořizují "krvavá" selfíčka (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.