Moderní bydlení

Včelaři bijí na poplach! Situace se zhoršila, bojí se nebezpečného roztoče

Včelí nemoc varroázu způsobuje roztoč kleštík včelí. Ten parazituje jak na plodu, tak na dospělých včelách. Ochuzuje je o živiny a způsobuje i oslabení imunitního systému.

"Varroáza v kombinaci s dalšími faktory, jako jsou virózy, chronické otravy, nízká úroveň zoohygieny nebo nedostatečná výživa, působí postupné slábnutí včelstev, které může vést až k jejich úhynu, pokud nejsou chovatelem včas provedena účinná opatření k tlumení varroázy," vysvětlili na webu veterináři.

[chooze:article;value:478704]

Situace v Česku je však velmi vážná. Státní veterinární správa uvedla, že se meziročně zvýšil výskyt původce nákazy, tedy kleštíka včelího. "Zatímco loni bylo zcela bez roztoče zhruba 22 % stanovišť, letos je to jen 17 %. Podíl stanovišť s nula až třemi roztoči se mírně snížil z 59,6 na 57,4 %. Naopak podíl stanovišť s více než třemi roztoči vzrostl z 18,5 % na více než čtvrtinu ze všech vzorků," uvedli veterináři.

Státní veterinární správa upozornila, že je nutné provést ošetření včelstev na těch stanovištích, kde byli nalezeni v průměru více než tři roztoči na včelstvo. Majitelé to musí stihnout nejpozději do 15. dubna.

"Chtěli bychom apelovat na všechny chovatele, aby sledovali zdravotní stav včelstev v průběhu celého roku a nespoléhali jen na výsledek povinného vyšetření po zimě," vyzval ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

Do Česka míří nebezpečné sršně. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.