Vdova po opozičníkovi Navalném promluvila. Vím, kdo a jak Alexeje zabil, tvrdí

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj je po smrti, jeho práce však bude stále pokračovat. Na jeho místo se totiž postavila jeho vdova Julija. Ta v pondělí zveřejnila na sociální síti X video, v němž oznámila, že bude pokračovat v boji za sesazení režimu prezidenta Vladimira Putina.

Ve videu také Navalná přímo obvinila Putina ze zavraždění jejího manžela. "Neměla bych zde vůbec být, neměla bych toto video nahrávat. Měl by tu být někdo jiný. Ale toho někoho zabil Vladimir Putin," uvedla Navalná.

Zároveň také prohlásila, že ví, proč musel Navalnyj zemřít. Tento důvod sice neprozradila, slíbila však, že jej v blízké budoucnosti odhalí. Jasno má Navalná i o příčině smrti svého manžela.

[chooze:article;value:542450]

Ruské úřady tělo Navalného odmítají ukázat jeho rodině i advokátům a tvrdí, že ho postihl syndrom náhlé smrti. Podle Navalné však tělo mrtvého opozičníka úřady skrývají, aby z něj stihly vyprchat stopy jedu novičok, kterým měly ruské bezpečnostní složky opozičníka zavraždit.

Zatímco Navalnyj se často ukazoval na veřejnosti a nebál se hovořit k lidem, jeho žena se pozornosti spíše stranila. Jak ale upozornil portál Guardian, pomohla mu budovat ruskou opozici a také jej dostala z Ruska, když upadl do kómatu po otravě novičokem. Když se Navalný rozhodl i přes velká rizika po svém otavení vrátit do Moskvy, následovala ho.

Alexej Navalnyj podle ruských úřadů zemřel v pátek v trestanecké kolonii Polární vlk, která se nachází na Sibiři. Podle oficiálního prohlášení se mu po vycházce mělo udělat špatně, následkem čehož zkolabovat. Podle advokátů Navalného, kteří se s ním viděli den před jeho smrtí, byl ale opozičník zdravý a v dobrém rozmaru.

Podívejte se na celé vyjádření Julije Navalné:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.