Ve Cvikově na Liberecku mají konečně zubařku. Zájem byl obrovský

"Sháněli jsme zhruba 15 let a nemohli jsme sehnat," řekl exstarosta Cvikova Jaroslav Švehla (ODS). "Město není od toho, aby si zařizovalo své vlastní zubní ordinace, je to povinnost státu," doplnil.

Zubařka se nastěhovala do míst, kde dříve byla restaurace. Štamgasty teď v secesní vile vystřídají zubní pacienti. 

"Prostředí je tady hezké, takže jsme se rozhodli, že se sem s rodinou přesuneme," sdělila zubařka Tereza Prouzová. "Přišly i žádosti z Německa, z Polska. Spustilo se to přes e-mail. Po půlhodině jsme museli pozastavit příjem. Přišlo 7 500 žádostí," dodala. Pacientů ale bude mít jen 500.

[chooze:article;value:510452]

Přednost dostanou Cvikovští. Kapacita se zvýší časem až na 1500 pacientů. Ordinace je vybavena hned dvěma rentgeny, takže pacientům odpadne cestování po kraji.

"Všechno to trvalo, co se týká stavebních věcí, přes dva roky a celkové náklady jsou ve výši 6,7 milionu korun. Jenom vybavení vychází zhruba 2 miliony korun," popsal starosta Cvikova Petr Vrabec (nez.).

[chooze:article;value:505037]

Městu až milionem korun přispěje krajský úřad. "Vypsali jsme grant pro obce a města. Je mnoho pacientů, kteří nemají svého stomatologa. Je to plošné," upozornil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Nové ordinace už vyrostly například na Jilemnicku či v Hejnicích na Frýdlantsku. Podobnou cestou se vydává i Česká Lípa. "Budou tři nové ordinace a pro příští rok chceme připravit další," uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Cvikovská zubařka teď odjíždí na dovolenou. Svého prvního pacienta ošetří 11. července.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.