Ve farmaparku uhynul v bolestech klokan a velbloud. Návštěvníci jim dávali svačiny

[chooze:gallery;value:37406]

Lidé, kteří po vlastní ose krmí zvířata v zooparcích, na farmách nebo v zoologických zahradách často mohou za jejich bolestivou smrt. Takový případ se nedávno stal i ve farmaparku Dobřany.

Jednou z obětí neukázněných návštěvníků se stal klokánek Skippy, kterému se náhle udělalo zle. "Ještě v ten samý den, kdy se mu 'z ničeho nic' přitížilo, podstoupil náročnou operaci, ale přes veškerou snahu nás druhý den po zákroku opustil," informoval farmapark.

Stejný osud potkal i velbloudici Nubii, která o svůj život statečně bojovala téměř měsíc. "V průběhu více než tří týdnů podstoupila nespočet injekcí, nálevů do tlamy, infuzí, a nakonec i krevní transfuzi. Přes veškerou naši snahu, péči a kontaktování odborníků nejen z České republiky se ani ona nedokázala uzdravit a svůj boj koncem srpna prohrála," pokračuje smutný popis.

[chooze:article;value:562177]

​"Tragédií, která je oba potkala, byla 'svačinka' někoho, kdo nemyslel na následky. Někoho, kdo si neuvědomuje, že i malý kousek potravy dokáže mít pro zvíře fatální následky," popsal farmapark.

Návštěvníci by nikdy neměli krmit zvířata bez svolení jejich majitele, a to ani ovocem či zeleninou, která se může zdát jako vhodná potrava. I malý kousek, pokud jim ho v průběhu dne dá příliš mnoho lidí, jim může ublížit. Velké množství cukru obsažené například v jablku či mrkvi může zvířeti způsobit vážné zdravotní potíže. Některá zvířata navíc mohou mít citlivé zažívání nebo potravinovou intoleranci.

Chemikálie na polích škodí zvířatům. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.