Ve Francii stávkuje milion lidí. Nelíbí se jim posunutí odchodu do důchodu

Nespokojenost s novou důchodovou reformou, která by věk odchodu do důchodu posunula na 64 let. To vyhnalo do ulic milion Francouzů po celé zemi. "Dnešní stávka odráží masivní odpor. Myslím, že téměř 80 procent lidí je proti, zejména ti nejmladší. Čtvrteční stávka odráží odpor občanů této země k důchodové reformě," sdělil šéf odborového svazu CGT Philippe Martinez.

Více než jeden milion lidí vyšel do ulic ve většině velkých francouzských měst. Výjimkou nebyl ani alsaský Štrasburk. Demonstrovalo se ale také v Lyonu, Marseille nebo Toulouse. Generální stávka způsobila velké komplikace hlavně v dopravě. Městská hromadná doprava byla omezena a vlaky se zastavily téměř úplně.

[chooze:article;value:482230]

"Všechny vlaky jsou zrušené, ale mně to nevadí. Jsem Francouz, takže podpořím Francouze tím, že se zapojím do stávky. Kvůli stávce jsem změnil plány, alespoň navštívím svoji rodinu a také rodinu mé přítelkyně," řekl Jules, který se účastní stávky.

Stávka zasáhla také Evropský parlament, který ve čtvrtek skončil plenární zasedání právě ve Štrasburku. Tisíce zaměstnanců si musely hledat náhradní dopravu domů. "Nefunguje vůbec nic. Přestaly fungovat vlaky, nádraží je zavřené. Tím pádem jsem dlouho nevěděl, jak se dostanu zpátky do Bruselu," postěžoval si Tomáš Polák, který pracuje pro Evropský parlament.

Reforma vzešla z pera francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který trvá na tom, že je posunutí věku odchodu do důchodu potřeba. Novelu ale musí ještě schválit parlament, kde koalice prezidenta nemá většinu.

[chooze:gallery;value:30046]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.