Ve hře o reaktory v Česku už jsou jen Korejci a Francouzi. Co mouhou přinést?

EDF je francouzská energetická společnost s téměř osmdesátiletou zkušeností. Provozuje na sedm desítek reaktorů, z toho 56 ve Francii. Téměř 72 procent tamní elektřiny pochází z jaderných elektráren, které EDF vlastní. Firma v tuto chvíli staví další ve Velké Británii a dokončuje projekt ve Francii. Reaktor EPR, který nabízí pro dostavbu jaderného bloku v Dukovanech, postavila ve Finsku a v Číně.

"EDF má zkušenost ze tří zemí s licenčním procesem, s výstavbou, s dodavatelským řetězcem z Evropského prostředí, což nás víceméně odlišuje od všech ostatních uchazečů," řekl ředitel české pobočky EDF Roman Zdebor.

"Je to obrovský impulz pro to zvýšit nebo posunout na vyšší úroveň už tak vynikající francouzsko-české obchodní vztahy," míní ředitel Francouzsko-české obchodní komory Michal Macko. EDF patří mezi několik málo firem, které v posledních desetiletích v Evropě postavily funkční reaktor.

[chooze:article;value:536445]

​KHNP je jihokorejská společnost s téměř padesátiletou tradicí. Její elektrárny produkují téměř 30 procent celkové korejské elektřiny. Vybudovala 26 bloků jaderných elektráren po celém světě. Dalších osm staví v Koreji a dokončuje elektrárnu ve Spojených arabských emirátech.

"S naší nabídkou zvítězíme, protože jsme ji připravili svědomitě a sestavili jsme ji na základě našich nejlepších zkušeností a znalostí," shrnul viceprezident projektové kanceláře KHNP Harry Chang.

"Oni jsou tradičně cenově nejméně nákladní, to znamená, ten rozdíl ceny proti Američanům nebo proti Francouzům na základě zkušeností z Polska je skutečně o desítky procent," okomentoval expert na energetiku a bývalý ředitel ČEZ Jaroslav Míl.

[chooze:article;value:539775]

​Podle experta na energetiku by Korejci byli netradiční volbou, mohou ale kromě ceny překvapit i technologickou vyspělostí. "Je to určitě exotičtější řešení, oproti třeba známým řešením od Westinghousu, ale zase bychom na tom mohli vydělat tou technologickou spolupráci a Česko vrátit na špici v jaderné energetice, tedy tam, kde jsme dříve byli," řekl expert na energetiku Lukáš Hataš.

"Dlouhodobá spolupráce na několik desetiletí, kterou by případné vítězství korejského uchazeče přineslo, by znamenala další významný posun a rozšíření vzájemného povědomí. To by mimo jiné pomohlo i českému byznysu v Koreji," zhodnotila viceprezidentka Obchodní komory při Česko-korejské společnosti Jana Chamrová.

Tendr na stavbu pátého jaderného bloku v Dukovanech spustil ČEZ v březnu 2022. Po vyřazení čínské CGN a ruského Rosatomu se ho kromě EDF a KHNP účastnil i severoamerický Westinghouse, který byl vyřazen kvůli nesplnění podmínek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.