Ve městech začínají platit sdílené zóny. Z ulic mizí nadbytečné dopravní značky

Vypadá to, že lesu nadbytečných značek ve městech už brzy bude konec. Nové značení, které zredukuje počet dopravních značek, jako první zavedlo Brno. Řada místních si prý musela zjistit, co sdílená zóna znamená. 

Značka sdílená zóna je i před brněnským nádražím. Podle daných pravidel tu na společném prostoru fungují chodci, auta, cyklisté a tramvaje. "Je tam maximální rychlost jízdy do dvaceti kilometrů v hodině a vzájemná ohleduplnost. Chodec musí umožnit jízdu vozidlům, vozidla zase nesmí ohrozit chodce. Přednost jízdy je jednoznačná, tedy přednost zprava," vysvětluje dopravní expert Roman Budský. 

[chooze:article;value:537492]

​Méně dopravních značek, větší přehlednost provozu a maximální využití centra města je cílem i pro středočeský Beroun. Sdílená zóna by se měla objevit třeba na Husově náměstí. K plánovaným změnám ale budou mít šanci se ještě vyjádřit i místní obyvatelé. 

Sdílené zóny plánuje i Příbram, Hradec Králové, Karlovy Vary a také hlavní město Praha. Právě tam je na jednom kilometru průměrně 72 dopravních značek. Jedinou nevýhodou sdílené zóny je podle odborníků to, že dává smysl pouze v místech, kde je velká koncentrace lidí. "Když se porovnávají statistiky nehod v místě, kdy tam bylo klasické značení a nově, když se to přeznačilo, tak státy jako Německo, Francie a Rakousko, hlásí rapidní snížení dopravních nehod," říká Budský. 

Ubrat dopravní značky je potřeba i mimo centra měst. Kolem silnic jich je totiž zbytečných na 30 tisíc. Vedení radnic by si tak podle dopravních odborníků mělo jednoduše udělat revizi značení. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.