Ve školce v Praze čipují děti. Učitelky si to pochvalují

Děti dostanou reflexní vestičky, v nichž je lokalizátor. Od té chvíle vidí učitelky mateřské školy na Praze 6 v telefonu každý pohyb dětí. "My jsme jim to podaly tak, že je to jejich medaile, která je hlídá. A jim se to líbí," říká ředitelka školky Monika Janečková.

"To unikátní, co tam je, je virtuální pohyblivý plot. To znamená, že to sleduje celou skupinu, jejímž středem je paní učitelka a její telefon, který se hýbe," vysvětluje místostarosta Prahy 6 Václav Kožený (ODS). Pokud se některé z dětí vzdálí, aplikace na to ihned upozorní a navede učitelky k místu, odkud signál vychází.

"Je to opravdu pomoc pro učitelku, aby se mohla individuálně věnovat jiným dětem, které něco potřebují, než aby musela neustále přepočítávat, kolik jich má, a sledovat každý jejich pohyb," doplnila Janečková.

[chooze:article;value:486688]

Kromě mateřských škol je zájem o lokalizátory i v zájmových kroužcích, například v klubech orientačních běžců. Starší děti mohou lokalizátor využít i jako SOS tlačítko.

Výhodou zařízení je, že nesbírá žádná osobní data. Není tak možné dohledat, které dítě má jaký lokalizátor. Pokud se některé ztratí, je už na učitelce, aby si všimla, které z nich chybí. I přes to se ale objevují obavy.

[chooze:article;value:486216]

​"Je otázkou, jestli je skutečně v pořádku sledovat polohu dětí. Pokud bychom uvažovali o zavedení, tak bychom museli opravdu dobře s rodiči komunikovat a vysvětlovat jim, jak ta technologie funguje a jak a za jakých podmínek bychom děti sledovali," myslí si třeba místostarostka za Prahu sobě Mariana Čapková.

Pokud se ale lokalizátory osvědčí, městská část plánuje jejich rozšíření do dalších mateřských škol a zájmových kroužků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.