Moderní bydlení

Ve školství je málo peněz. A vláda chce dát ještě méně, vadí opozici

Ačkoliv ministerstvo školství slibovalo více peněz do škol, zatím to vypadá, že dostanou příští rok ještě méně než letos. Ředitelé se proto obávají nedostatku peněz na platy zaměstnanců.

"Už teď máme problém ty lidi sehnat, a to zejména ve velkých městech, pakliže ty platy nebudou alespoň trochu důstojné, tak ti lidé, kteří ještě dožívají ve školství, z něj odejdou a nové neseženeme. Jelikož všechny školy stále vykazují nárůst primární činnosti, stejně tak rostou náklady na provoz, co se týče investic státního rozpočtu, tak si myslím, že minimálně pětimiliardový nárůst znamená, že budeme pořád na stejných číslech, jako jsme teď," srovnal ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

"Primárně je úlohou ředitele výchovně vzdělávací proces, nikoliv vydělávání peněz na to, aby si mohl zaplatit své pracovníky, a bohužel dneska to tak funguje, že si musím vydělat peníze, abych mohl zaplatit provoz škol. My musíme dneska doplácet kuchařky, které dělají za 24 tisíc hrubého, uklízečky, které mají 21 tisíc," popsal ředitel školy ZŠ Luh Vsetín Petr Kořenek.

[chooze:article;value:567709]

​Ministerstvo školství ale tvrdí, že jeho rozpočet je sestaven tak, aby byly závazky splněny. "Každý ministr bude muset před svými kolegy na vládě obhájit své priority na nadcházející rok. Z tohoto důvodu předběžný návrh příjmů a výdajů ze strany MF a návrh MŠMT v tuto chvíli nebudeme komentovat," uvedl mluvčí ministerstva školství Emanuel Vittek.

Vyjednávání o státním rozpočtu začne v druhé polovině srpna po skončení vládních prázdnin. Do konce září pak musí vláda schválený rozpočet předložit sněmovně. "Do té doby ministerstvo financí nebude žádné předběžné parametry tohoto návrhu zveřejňovat a komentovat," sdělil mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Podle opozice je ale současný návrh neakceptovatelný. "Mluvíme celý rok o tom, že rozpočet pro školství je hluboce podfinancovaný už letos, a neumím si představit, že na příští rok by byl ten rozpočet ještě nižší. Minimálně 30 miliard je potřeba, abychom se dostali aspoň na úroveň zemí OECD," řekla stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO). Odborníci proto očekávají vášnivou debatu o rozpočtu i případné protesty škol.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.