Ve Sněmovně leží zákon o zbraních. Poslanci ho budou na poslední chvíli měnit

Na novém zákonu o zbraních a střelivu začali politici pracovat dlouho předtím, než se stala tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Návrh je tak v Poslanecké sněmovně před závěrečným schvalováním. I kvůli útoku na univerzitě v Praze ale novelu možná čekají ještě změny. Někteří členové bezpečnostního výboru by to totiž chtěli v polovině ledna projednat možné povinné psychologické testy.

"Dovedu si představit, že například pro prvožadatele o zbrojní průkaz by mohly být nějaké psychologické testy, těch prvožadatelů je ročně okolo 3 až 4 tisíc," řekl poslanec Petr Letocha (STAN). 

"Osobně jsem pro zavedení psychologických testů pro získání zbrojního průkazu, takové zpřísnění bych podporoval," přidal se poslanec Pavel Žáček (ODS).

Psychologické testy v současné době nejsou pro získání zbrojního průkazu povinné. Zdravotní i duševní stav posuzuje pouze praktický lékař, který má způsobilost k držení střelných zbraní přezkoumávat každých deset let nově by to mohlo být let pouze pět.

[chooze:article;value:534302]

​Opozice souhlasí s novelou zákona v té podobě, ve které momentálně je, a plošné psychologické cesty jako řešení nevidí.

"Psychotesty jenom formou opravdu jednotlivého testu moc nevyřeší a v minulosti se ukázalo, že právě lidé, kteří těmi psychotesty snadno procházeli, byl to například lesní vrah Kalivoda a podobně, tak to byli lidé, kteří ty psychotesty absolvovali," sdělil poslanec Jiří Mašek (ANO) .

"Lékař má dneska možnost člověka, když má jakékoli pochybnosti, poslat na psychotesty. Kdo by měl být schopný posoudit toho člověka lépe, než obvodní lékař? Plošně to bude jen další prohlídka lékařská," bezpečnostní expert SPD Martin Pecina.

"Plošné psychotesty nic neřeší, byly by zbytečné, jenom by to byl dobrý výdělek pro obrovskou armádu psychologů. Jak ukazují konec konců excesy i vojáků, kolikrát policistů, kteří procházejí mnohem složitějšími psychotesty, tak by to bylo k ničemu," domnívá se expert na zbraně Pavel Černý.

Psychotesty teď musí dělat například piloti, řidiči autobusů a nákladních automobilů, vězeňská služba nebo policisté.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.