Ve Sněmovně probíhají interpelace. Opozice vládě klade ostré otázky

Poslanecká sněmovna se ve čtvrtek sešla na pokračování své 94. schůze. Na programu má na dopoledne především písemné interpelace, tedy dotazy poslanců na členy kabinetu Petra Fialy.

Při interpelacích se budou poslanci dotazovat vlády a kritizovat ji v řadě témat. Otázky se mají týkat například nákupu bojových vozidel pěchoty, korespondenční volby, zákazu kratomu i vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která někteří opoziční poslanci považovali za ukvapené.

[chooze:article;value:543901]

Poslanec Martin Kolovratník (ANO) ve svých interpelacích cílil na ministra dopravy Martina Kupku (ODS) zejména kvůli stavbě dálnic. "Jsem přesvědčen, že stát by mohl stavět už nyní nebo aspoň v průběhu roku poslední dva úseky D35. To se ale nestane kvůli zkrachovalému tendru na poradce pro chystaný projekt PPP. Chci se zeptat, kdy se D35 bude moci začít stavět a jaké důsledky vyvodíte z tohoto selhání?" ptal se Kolovratník.

Kupka sliboval, že stavba dálničních úseků ve východních Čechách začne brzy. "Do konce března by mělo být v zadávacím řízení jasno. Všechny další kroky jsou nachystány tak, aby bylo možné uzavřít plnění na přelomu let 2025/2026 a okamžitě začít stavět. Co se druhé otázky týče, připravuji organizační změnu spojenou s vytvořením oddělení, které bude samostatně řídit agendu partnerství veřejného a soukromého sektoru, tedy PPP," vysvětlil Kupka.

Pod palbu kritiky opozice se dostal i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Dostupnost psychiatrické péče v Česku kolabuje a děti se k ní často nedostanou včas. Čekací lhůty do ambulancí dětské psychiatrie jsou často dlouhé i rok. Jaké jsou vaše plány pro zvýšení kapacit v oborech dětské psychiatrie?" ptala se Válka poslankyně Romana Fischerová (za ANO).

Válek na tuto kritiku odpověděl písemně: "Ministerstvo zdravotnictví podporuje rozšíření a zkvalitnění infrastruktury zdravotnických zařízení pro zajištění akutní lůžkové psychiatrické péče pro děti a dorost. Přijali jsme také vyhlášku, která umožňuje používání komunikačních technologií s použitím obrazu/kamery pro poskytování zdravotnických služeb na dálku."

[chooze:article;value:545058]

Poslanci se dotkli také probíhajících zemědělských protestů. "Nespokojenost farmářů tkví především ve vysokých nákladech, likvidační byrokracii, nízkých výkupních cenách, snížených dotacích a dovozu produktů ze třetích zemí. Vaše veřejná vyjádření však nejsou k českým zemědělcům vstřícná," prohlásil poslanec Oldřich Černý (SPD) na adresu premiéra Petra Fialy.

Fiala se však proti tomuto tvrzení ohradil. "Nemyslím si, že sypání hnoje je úplně vhodná forma protestu. Nicméně ty protesty přichází uprostřed jednání s vládou, která jsou dle mého hlediska velmi racionální. Vyslechli jsme argumenty zemědělců a výsledkem jsou dvě miliardy korun, které v příštím roce přidáme zemědělcům. Připravujeme také dva antibyrokratické balíčky," podotkl předseda vlády.

Na programu je také projednávání některých zákonů. Do prvního čtení má jít úprava zákona o státních svátcích, která by mezi významné dny zařadila 12. říjen jako Den samizdatu. Na stole je také úprava ústavního zákona, která by do Ústavy zařadila povinnost ochraňovat vodní zdroje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.