Moderní bydlení

Ve Španělsku se objevili nebezpeční žahavci. Jediný dotyk vás může zabít

Měchýřovka portugalská, která bývá pro svůj tvar přezdívaná "Portugalská galéra" nebo "Modrý portugalský válečník", se tento týden objevila na španělských plážích. Žahavec, který může s chapadly měřit až 30 metrů, se konkrétně objevil v Baskicku, informoval web 20minutos.

Španělské úřady v posledních dnech spatřily zhruba deset exemplářů na plážích u města San Sebastian, další čtyři v Ondarretě a v Sagüés a dvě měchýřovky byly viděny v Kursaalu na pláži La Zurriola. Právě na tomto místě se záchranáři v úterý museli věnovat dívce, kterou jeden z tvorů poranil. 

[chooze:article;value:519331]

​K incidentu došlo v odpoledních hodinách a nezletilá byla podle městských zdrojů ošetřena na místě bez komplikací a nutnosti převozu do nemocnice. Právě v této části pláže Zurriola již byla kvůli stavu moře vyvěšena červená vlajka.

Bílá vlajka v San Sebastianu

Městská rada v San Sebastiánu varovala na svém účtu na sociální síti X před přítomností těchto zvířat. Na plážích již byla vyvěšena bílá vlajka jako varování. Pokud se v oblasti objeví více než 15 kusů, tak bude vyvěšena červená vlajka. 

Žahnutí měchýřovkou je extrémně bolestivé a může přetrvávat i několik dní. Její jed dokáže v některých případech i zabíjet. Úřady v případě zranění radí místo rychle omýt mořskou vodou, odstranit případné kusy medúzy a vyhledat lékařskou pomoc.

Jak připomíná americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), měchýřovka je často mylně považována za medúzu. S tímto živočišným druhem jsou si ale velmi blízké. Jejich jed je velmi silný a slouží k tomu, aby paralyzoval a usmrtil menší ryby a korýše. "Pro člověka je sice smrtelné jen zřídka, ale je bolestivé a způsobuje rány na kůži. Upozorňujeme návštěvníky pláží: Bodnout vás může i několik týdnů poté, co byla vyplavena na břeh," varuje NOAA. 

Bezpečně lze medúzy pozorovat v Praze, kde je největší expozice těchto živočichů v Evropě. Podívejte se, jak vypadá největší kulovité akvárium na světě (11/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.