Ve střední Evropě se rozšířil nebezpečný brouk. Má dost jedu na zabití člověka

[chooze:gallery;value:35440]

Jeden z nejjedovatějších brouků střední Evropy, kterým je majka fialová, opět vyvolává obavy. U sousedů na Slovensku se podle webu iMeteo.sk přemnožil. Rizikem může být hlavně pro malé děti, které může přilákat jeho atraktivní modrofialové zbarvení. Pokud se brouk cítí ohrožený, vylučuje na svůj povrch silný jed, dráždivý kantaridin.

Také v Česku můžou lidé tento hmyzí druh potkat. "Je to brouk, který je začátkem jara pravidelně aktivní. Touto dobou už jeho období spíše končí," říká Aleš Bezděk z Entomologického ústavu Akademie věd ČR s tím, že to, jak často se s ním lidé setkají, závisí také na počasí.

"Je to jeden ze dvou druhů majek, který je v Česku poměrně hojný. Když je hezky a lidi jsou častěji venku, je větší šance, že na něj narazí," vysvětlil dále entomolog. "Nedá se říct, že by majek bylo v Česku výrazně více či méně než v minulých letech. Ostatně, nikdo jejich počty přesně nemonitoruje," doplnil.

[chooze:article;value:497821]

Podle Agentury ochrany přírody brouk v Česku žije hlavně na jihu a jihovýchodě Moravy, v jižních Čechách, v Polabí a dále v severním příhraničním pásu od Jizerských hor po Jeseníky.

Brouk se hojně vyskytuje například také ve střením Německu. Jak ale upozorňuje tamní Středoněmecký rozhlas, není nutné se jej bát, pokud člověk dodržuje při setkání s ním jistá pravidla.

Základem je se brouka nedotýkat. Po kontaktu s kůží totiž můžou jeho výměšky způsobit chemické popáleniny. Pokud už k nim dojde, je potřeba ránu umýt vodou a zakrýt ji. Nejnebezpečnější je však, pokud člověk (nebo zvíře) brouka pozře.

[chooze:article;value:549992]

"I jediný brouk obsahuje pro dospělého člověka smrtelnou dávku kantaridinu! Tato vysoká toxicita byla ve starověkém Řecku zneužívána k popravám," varuje německý entomolog Thomas Schmitt. V posledních letech jsou ale otravy spíše vzácným jevem. V Česku k vážné otravě došlo v roce 2016.

V minulosti ale tento broučí jed sloužil také jako léčivo, a to už od dob starověkého Egypta. Fungoval například jako součást nápojů lásky. Vyvolává totiž erekci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.