Ve střední Evropě se rozšířila smrtící houba. Je mimořádně nebezpečná

Plísňové infekce způsobené obávanou houbou Candida auris jsou ve světě stále poměrně vzácné, počet případů ale znepokojivě roste. A to i v našem nejbližším okolí. V Německu bylo za minulý rok evidováno 77 případů, což je šestkrát více než v předchozích letech, píše tamní deník Tagesschau.

V každém z uplynulých roků bylo zachyceno "pouze" 12 případů, loňský nárůst tak byl opravdu výrazný. Experti ze Světové zdravotnické organizace (WHO) tento patogen označili za naléhavou hrozbu. Ačkoliv pro zdravého člověka nepředstavuje velké riziko, pro oslabené jedince je extrémně nebezpečná. A pokud se dostane dovnitř těla, může způsobit závažnou infekci a napadnout orgány. 

[chooze:article;value:502755]

​Obzvlášť závažné je, pokud se dostane do krevního oběhu. V takovém případě může způsobit otravu krve. Ve více než 50 procentech případů je infekce touto houbou smrtelná. 

Jak zmiňuje web focus.de, to, co ji činí obzvlášť nebezpečnou, je fakt, že neexistují téměř žádné účinné léky. Candida auris je totiž multirezistentní. Může si vyvinout odolnost vůči různým typům antimykotik, což výrazně ztěžuje léčbu. 

V rámci střední Evropy je Německo nejvíce postižené. V Česku úřady zaznamenaly dosud jediný případ v roce 2019. V sousedním Rakousku, jak upozorňuje tamní deník Heute, se infekce poprvé objevila v roce 2018, a to u 22leté ženy se zánětem zvukovodu. "To byla tak jediná skutečná infekce, o které v Rakousku víme," řekla deníku mikrobioložka Birgit Willingerová. 

[chooze:article;value:549788]

​Zdravotníci podle ní zachytili do dnešního dne dalších pět případů výskytu patogenu, v žádném z nich ale nedošlo k rozvoji infekce.  

Candida auris je aktuálně jedním z nejobávanějších a nejnebezpečnějších houbových patogenů na celé Zemi. Vědci ji přitom objevili poměrně nedávno, konkrétně před 15 lety, jak připomíná web Live Science

Během prvních deseti let se houba rozšířila do 40 zemí. Neexistují přesné statistiky nákazy a úmrtí, protože mnoho případů zůstává neohlášených a nerozpoznaných, podle odborníků se ale určitě jedná o tisíce lidí. Jen v USA bylo v roce 2022 identifikováno více než dva tisíce infekcí. 

Vědci objevili nová superúčinná antibiotika, která mohou zachránit miliony životů (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.