Ve středních Čechách našli vzácné mince. Jejich hodnota je nevyčíslitelná

[chooze:gallery;value:35676]

​Poklad nevyčíslitelné hodnoty obohatil sbírku Muzea T. G. M. v Rakovníku. "Na první keltskou minci narazil účastník jedné z našich muzejních přednášek. S detektorem kovů se šel projít do lesa, kde našel první z nich," popsala archeoložka Kateřina Blažková.

Celkem jich pak archeologové našli dvanáct. "Posudek Národního muzea potvrdil, že se jedná o soubor unikátních bójských ražeb. Jejich kulturně historická hodnota je nevyčíslitelná," uvedla ředitelka muzea Magdalena Elznicová Mikesková.

[chooze:article;value:549042]

​"Mince jsou v hodnotě jednoho, třetiny a osminy statéru. Ta nejmenší, v hodnotě čtyřiadvacetiny statéru, má pouhé čtyři milimetry v průměru a jde o skutečný unikát," vysvětlila Blažková. "Její ražba dosud nemá známé srovnání. Na líci má patrně páva a krásný ptačí motiv je i na rubu," dodala.

Mince zatím veřejnost v muzeu neuvidí. Vystavené ale jsou zlaté šperky, které také nalezli hledači. Pocházejí z pátého až šestého století a v rakovnickém muzeu si je návštěvníci mohou prohlédnout do léta.

[chooze:article;value:550637]

​"S amatérskými hledači kovů i zájemci o historii a archeologii jsme v kontaktu už skoro 20 let. Snažíme se je motivovat a vzdělávat," řekla Blažková. Spolupráci s nimi si pochvaluje.

Unikátní objev v Itálii. Vědci našli desetitisíce mincí, stovky let starých (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.